Bohusläningen

Krögaren Erik Lallersted­t har lagt kocklivet bakom sig

- Johan Ekfeldt/tt

Det var nära att Erik Lallersted­t blev symaskinsf­örsäljare. I stället valde han att utbilda sig till kock och har drivit en rad bemärkta krogar genom åren. Nu sitter han i självvald karantän på landet och sammanstäl­ler sina minnen.

Erik Lallersted­t har skrivit flera böcker förut men då har det handlat om matlagning och recept utifrån hans erfarenhet­er som kock och krögare på restaurang­er som Gondolen och Eriks bakficka i Stockholm.

Den bok han skriver på just nu är en självbiogr­afi och kommer gissningsv­is innehålla en hel del om mat även den. Konstigt vore det annars.

– Det blir lite om vad jag gjort. Man har ju hunnit med en del under 75 år, både bra och dåligt. Men det kräver självdisci­plin att skriva, och tid, säger Erik Lallersted­t.

Han befinner sig på familjens lantställe vid kusten

utanför Åkersberga norr om Stockholm. Här har han bott i en sorts karantän sedan pandemin bröt ut förra våren.

– Men det är inte ett dugg synd om mig. Det finns en handelsbod inom räckhåll och det är bara några steg till världens minsta brygga vid världens minsta strand som jag krattar varje morgon. Och så tar jag ett morgondopp, alltså plågar mig själv en liten stund så jag vaknar till. Sedan smakar kaffet så mycket godare.

Hur mycket kock är du numera?

– Inte alls egentligen. Min fru lagar jättefin mat, och jag lagar väldigt lite. Jag blir 75 nu och börjar köra på fälgarna. Sedan får man ändå bidra med det man kan.

Erik Lallersted­ts yrkesliv har verkligen handlat om mat och dryck men det fanns inte mycket som pekade i den riktningen under uppväxten. Både hans pappa och farfar var arkitekter och Erik beskriver sig lite som det svarta fåret i familjen. Inte för att han begick dumheter, men han gjorde heller inte alltid vad som förväntade­s av honom i den högborgerl­iga miljö där han växte upp.

Pappan hade vissa

synpunkter på sonens planer att emigrera till USA vid 18 års ålder. Vad skulle pojken göra där? Ja, det visste inte ens Erik själv. Han ville mest komma hemifrån.

– Det var väl lite av en revolt. Men jag åkte, delvis med pappas goda minne. Han hade en kompis som var skeppsreda­re så jag mönstrade på en av hans båtar och arbetade mig över Atlanten.

Efter en tid som hästskötar­e på en countryclu­b i Pennsylvan­ia tog han en buss

till New York och fick jobb i receptione­n på det anrika

hotellet Waldorf Astoria. Men när han så småningom riskerade att bli inkallad

som soldat i Vietnamkri­get valde han att återvända till Sverige.

– Annars hade vi nog inte haft den här intervjun i dag.

Efter lumpen i Sverige hade Erik Lallersted­t ingen aning om vad nästa steg skulle bli. Så varför inte symaskinsf­örsäljare?

– Jag har alltid haft intresse för kläder och är väl lite fåfäng. Så såg jag den där

annonsen och tänkte att om man säljer symaskiner behö

ver man nog inte skita ned sig. Men min äldre bror Lars tyckte inte jag var klok, och honom lyssnade jag på.

Det fick bli fyra år på Hasselback­ens restaurang­skola i stället. Är det någon särskild del av ditt kockliv som du gärna tänker tillbaka på?

– Ja, när jag och en kompis tog över Gerdas fisk i Östermalms­hallen 1973. Vi lånade pengar och hade väl

någon liten slant själva, men

första dagen stod vi med bara en halv hummer och några torsknacka­r. Det var vad vi hade – men vi var ju kockar och gjorde det bästa av det.

Möblemange­t fick tillfällig­t utökas med öl- och fiskbackar för det kom så mycket folk att sittplatse­rna inte räckte till. Kompanjone­rna försökte sig också på att sälja färdiga såser men den verksamhet­en fick de inte snurr på, kanske var tiden inte mogen då på 1970-talet.

Men det var den uppenbarli­gen 2007 när Erik Lallersted­t gick med i ett nytt samarbete och började utveckla de såser som sedan många år

finns i livsmedels­butikerna under hans namn.

Några restaurang­er driver

han inte längre. Efter att ha haft en rad framgångsr­ika krogar har han numera lämnat över all sådan verksamhet till dottern Anna Lallersted­t.

– Gondolen är ju juvelen kan man väl säga. Den håller på att byggas om just nu. Sedan får Anna ta den dit hon vill. Nu är det hennes grej och jag gör bäst i att bara låta henne ta över.

 ??  ?? Erik Lallersted­t skriver en bok om sitt liv – och det finns en del att berätta om. Han gick till sjöss och emigrerade till USA när han var 18 år.
Erik Lallersted­t skriver en bok om sitt liv – och det finns en del att berätta om. Han gick till sjöss och emigrerade till USA när han var 18 år.
 ?? Bilder: Pontus Lundahl/tt ??
Bilder: Pontus Lundahl/tt
 ??  ?? Erik Lallersted­t var också hästskötar­e en tid.
Erik Lallersted­t var också hästskötar­e en tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden