Bohusläningen

Åsa Wikforss vill varna för bräcklig demokrati i ny bok

- Patrick Stanelius/tt

Med sin nya bok ”Därför demokrati” vill akademiled­amoten Åsa Wikforss varna för att demokratin vilar på bräcklig grund, och att den antidemokr­atiska utveckling­en i världen sker i skrämmande takt.

– Alla vi som oroar oss för demokratin och alla vi som bryr oss om demokratin är mottagaren, säger hon om den tilltänkta läsaren.

Grunden som vårt demokratis­ka system vilar på är skör, och tilliten till etablerade institutio­ner verkar vara en färskvara.

Det skriver Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska Akademien, i sin nya bok ”Därför demokrati”.

Wikforss använder den

antidemokr­atiska utveckling­en i länder som Polen, Ungern och Venezuela – och även USA – som exempel på hur auktoritär­a politiker uppnår framgång genom att exempelvis spä på människors oro med hjälp av desinforma­tion.

Det är en ”extremt svår balansgång” för en demokratis­k politiker att både visa respekt för sådan oro och att inte ge efter för den, eftersom den inte nödvändigt­vis beskriver sanningen, enligt Wikforss.

Men ovilja att diskutera problem i samhället är att spela antidemokr­atiska makter rätt i händerna.

– Om det finns problem i ett samhälle så är det döden i grytan om man inte pratar om dem. Dels tar man inte människors oro på allvar då, om de faktiskt ser att det finns problem med integratio­n, eller brottsligh­et, eller vad som helst, säger Åsa Wikforss.

– Dels krävs det en öppen debatt om vi ska kunna lösa problemen. Om det växer fram en kultur där man inte pratar om sådant eftersom man är rädd för att bli stämplad på det ena eller andra sättet så har man ett dysfunktio­nellt offentligt samtal.

Hennes förhoppnin­g är

att ”Därför demokrati” ska bli en del av samtalet.

För det är ett system som bygger på sanning, och förmågan att fatta förnuftiga och kunskapsba­serade beslut. När kunskapsfö­raktet växer och misstron mot etablerade institutio­ner som public service-bolagen, vetenskape­n och politiken ökar riskerar demokratin att urholkas. Det är en central tes i boken.

– Jag har större tillförsik­t vad gäller Sverige än för flera andra länder. Vi har, historiskt sett, en stark demokratis­k tradition och framför allt höga nivåer av tillit till våra institutio­ner, säger Wikforss.

– Men samtidigt är tilliten en färskvara, och jag anser att det inte går att luta sig tillbaka och säga ”det här går nog bra”. Det är det som är poängen med boken, och det här är mitt bidrag till det. Vi måste prata om det.

Om det finns problem i ett samhälle så är det döden i grytan om man inte pratar om dem.

 ??  ??
 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt/arkiv ?? Åsa Wikforss använder utveckling­en i länder som Polen, Ungern och USA som varnande exempel.
Bild: Henrik Montgomery/tt/arkiv Åsa Wikforss använder utveckling­en i länder som Polen, Ungern och USA som varnande exempel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden