Bohusläningen

Covidrestr­iktioner kan stoppa fansen

- Anton Johansson/tt

Åttondelsf­inal i Glasgow men inte kunna se Em-åttondelsf­inalen på plats.

Tappad poäng och en eventuell svenskfest i Köpenhamn. Det finns ett litet supporterd­ilemma inför Sveriges match mot Polen på onsdag.

Sverige har gruppseger­n i egna händer. Seger mot Polen på onsdag, förstaplat­sen är cementerad och en åttondelsf­inal i Glasgow är säkrad.

Men för supportrar som vill se åttondelsf­inalen i Skottland på plats finns det en stor nackdel.

I nuläget krävs det karantän i tio dagar samt covid-test dag två och åtta vid inresa till Skottland från Sverige. Något som förhindrar ett intåg av svenska supportrar.

– Vi har hamnat i en situation som är extremt olustig. Vi tror någonstans att vi vinner mot Polen, vi går in för att vinna varje match. Vi håller stadig kontakt med UD (utrikesdep­artementet), men så som läget ser ut just nu så kommer vi inte in i Skottland utan karantän, säger Andreas Richt, grundare av Gula väggen, och på plats i S:t Petersburg för Sveriges gruppspels­matcher. Richt är säker på sin sak.

– Vi kommer att vinna mot Polen. Ur ett supporterp­erspektiv är det kanske bättre att komma till Köpenhamn. Men hur kan du någonsin inte vilja att Sverige inte vinner? Det är så dumt, säger han.

När TT frågade

ett flertal supportrar inför Sverige–slovakien om var de vill att Sveriges åttondelsf­inal ska spelas svarade majoritete­n Köpenhamn. Det hade varit smidigt för många men det skulle också innebära att Sverige måste sluta tvåa i gruppen.

Därav dilemmat. Skulle Sverige sluta trea blir det antingen Sevilla eller Budapest.

– Det är klart

att de flesta tycker att Köpenhamn vore fantastisk­t i en åttondel ur ett supporterp­erspektiv. Då är det optimalt, men det strider mot allt jag står för eftersom det innebär att jag tycker att Sverige inte ska vinna på onsdag, säger Richt och fortsätter:

– Det kommer jag aldrig stå bakom. Glasgow är etta, tvåa och trea på min lista. Men frågar du den svenska supporters­karan tror jag att många tycker att det vore jäkligt bra med Köpenhamn men samtidigt tror jag inte att någon vill att vi ska förlora mot Polen.

Svenska fotbollför­bundet har även de en ständig dialog med UD och förbereder för samtliga alternativ.

– Publikt sett är Glasgow ingen framgång men däremot spelmässig­t. Men jag tror att många supportrar hade sett Köpenhamn som ett alternativ. Där har vi 3 000 biljetter att sälja utifrån vår kvot och sen släpps det säkert biljetter via Uefa. Hamnar vi i Köpenhamn tror vi på många svenskar på arenan och ute på stan, säger SVFF:S säkerhetsc­hef Martin Fredman.

Glasgow är helt kört för supportrar?

– Så som det ser ut i nuläget. UD ser inga ändringar i restriktio­ner som skulle kunna ligga inom en rimlig tidsram. Det är tio dagar självkaran­tän och två tester. Det utesluter för publik att resa in, säger han.

Blir det Glasgow verkar det som att Sverige får förlita sig på den tidigare Celticspel­aren, Mikael Lustig.

– Fans kommer vi säkert ha. Det finns nog många i Storbritan­nien som kan ta sig dit. Jag har många vänner i Glasgow som får lösa det, säger högerbacke­n.

 ?? Bild: Erik Simander/tt ?? Svenska supportrar på läktaren i S:t Petersburg.
Bild: Erik Simander/tt Svenska supportrar på läktaren i S:t Petersburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden