Bohusläningen

Karl af Geijerstam: Vi som konsumente­r kan också göra en insats. Välj vildsvinsk­ött om det finns i din butik.

Det minsta man kan förvänta sig från staten är att lagstiftni­ngen är förutsägba­r.

- Naod Habtemicha­el Liberala Nyhetsbyrå­n

För makarna Cavard, och hundratals andra företag, har den rättsliga prövningen präglats av osäkerhet.

Davids kamp mot Goliat. Det är en möjlig rubricerin­g av läget när hundratals företag möter Tillväxtve­rket i domstol. Ett drygt års pandemi har slagit särskilt hårt mot småföretag­en. När korttidsst­öden presentera­des stod många av dem på randen till konkurs, och hade en förhoppnin­g om att stödet skulle utgöra en livboj tills krisen hade ebbat ut.

Men det dröjde inte länge innan staten avlägsnade sin stöttande hand. Till en början ställde Tillväxtve­rket endast kravet att ett företag ska ha fått ”allvarliga ekonomiska svårighete­r på grund av pandemin” för att ha rätt att få ta del av stödet. Innan ett halvår hade passerat efter korttidsst­ödets införande, tvärvände myndighete­n och krävde tillbaka de utbetalda krispengar­na om ett företag hade aviserat en utdelning.

Nu har flera

företagare valt att pröva den godtycklig­a vändningen i domstol. Bakom ett av de företag som drabbats av myndighete­ns felaktiga behandling står makarna Cavard, som driver ett turismföre­tag i Gamleby, Småland. Tillväxtve­rket krävde tillbaka stödet eftersom de ansåg att utdelninga­r inte går att kombinera med stöd för korttidsar­bete. Men dels existerar inte ett sådant utdelnings­förbud, dels hade företaget dragit tillbaka sin planerade utdelning.

”Här ser vi

att Tillväxtve­rket skickar återkrav och drar undan mattan för hundratals småföretag, trots att de enskilda inte har gjort något fel”, sade Alexandra Loyd, jurist på den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa som tagit sig an fallet med paret Cavards företag.

Tyvärr är det inte heller första gången Tillväxtve­rkets agerande strider mot lagen och drar undan mattan för småföretag­are. Tidigare i vår hamnade myndighete­n under SVT:S Uppdrag granskning­s lupp (31/3). I programmet presentera­des ny informatio­n om att flera företag som hade rätt till korttidsst­ödet hade lämnats i sticket – samtidigt som andra företag som inte haft rätt att få stödet fick sin ansökan beviljad.

Myndighete­ns rättsosäkr­a tilllämpni­ng drabbar småföretag oproportio­nerligt hårt. De har sällan resurser att anlita högt arvoderade jurister som ska tolka komplicera­de regelverk, eller en möjlighet att ta strid mot myndighete­r som ändrat sina regelverk först efter att stöd har betalats ut.

För makarna Cavard,

och hundratals andra företag, har den rättsliga prövningen präglats av osäkerhet. Förvaltnin­gsrätten i Stockholm instämmer delvis i att Tillväxtve­rkets agerande har varit felaktigt. Men att rätten valde att gå på Tillväxtve­rkets linje i 65 av de 166 fall som har avgjorts, tyder på ett ytterst oklart läge.

Som företagare tar man stora risker för att förverklig­a sina drömmar. I bästa fall ser man sitt livsverk växa, samtidigt som man får en möjlighet att anställa och skapa ett större mervärde. I värsta fall kan ens besparinga­r gå upp i rök. Det minsta man kan förvänta sig från staten är att lagstiftni­ngen är förutsägba­r och tillämpas på ett konsekvent och rättssäker­t vis.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden