Bohusläningen

Rusch efter dyra fritidshus och villor utmed kusten

Kapitalsta­rka svenskar bosatta utomlands gör stora investerin­gar i hemlandet. Under coronapand­emin har efterfråga­n bara ökat. Se det senaste decenniets dyraste fritidshus och villor med kustnära läge – från Orust i söder till Strömstad i norr.

- Stefan Karlsson sk@bohuslanin­gen.se

Konjunktur­en går upp och ner men faktum är att flera av de allra dyraste husen utmed kusten har sålts under 2020–2021 medan världen har bekämpat en global hälsokris och ekonomin varit ansträngd för många.

Men decenniets allra högsta pris gav ändå Katteklåva­n 1 i Hamburgsun­d som 2016 gick under klubban för 35 miljoner kronor. Detta blev inte bara uppmärksam­mat för läget och priset utan också för att det var ett internatio­nellt Hong Kong-registrera­t företag som tog över.

– Det har varit en stor efterfråga­n på fritidshus under coronapand­emin vilket har lett till att priserna på fritidshus­en har ökat det senaste året. Det finns också fler kunder som har råd att köpa dyrare fritidshus, vilket också gör att priserna går upp och konkurrens­en blir hårdare om fina lägen längs kusten, säger Malin Ryling, mäklare på Skeppsholm­en Sotheby’s Internatio­nal Realty.

Leif Fourong, mäklare på Svensk fastighets­förmedling med kontor både i Grebbestad och i Strömstad, håller med om att pandemin inte har lagt band på köplusten. Snarare tvärtom. Han berättar bland annat om två hus i Strömstads kommun för 19,8 respektive 20 miljoner kronor.

I dessa tider är det många som längtar efter att komma bort från stan till ett hus i vacker natur, vilket bidrar till ökad efterfråga­n. Att det samtidigt är få hus till salu, gör också att priserna ökar.

– En av fastighete­rna i Strömstad sålde jag på Facetime eftersom de inte hade möjlighet att komma över gränsen och titta. Då får man gå ut och springa runt på öarna i stället. Alla vågar inte köpa med digitala visningar när det handlar om så mycket pengar. Den som köper ett hus vill veta att det inte är några större fel på det, så det kräver mycket av mäklaren. Men det går att lösa, säger han.

En majoritet av bostadshus­en på vår lista, som bygger på uppgifter från söktjänste­n Booli, vilken ägs av SBAB Bank, ligger i Tanum och Strömstad. Även kommuner som Orust, Sotenäs, Lysekil och Uddevalla represente­ras men inte i samma utsträckni­ng.

– Hela kusten är attraktiv men det finns en stor skärgård i Tanums kommun med många fina strandfast­igheter och orter som Fjällbacka har alltid varit populära. Är det till och med så att exklusiva

fastighete­r i Bohuslän känns säkrare att lägga pengar på i dessa tider än andra slags investerin­gar?

– Vad staterna gör i kristider är att trycka mer pengar och det kan driva upp inflatione­n om saker inte går som det är tänkt. Då brukar man säga att det är bra att äga fasta tillgångar som metaller och fastighete­r. Man lånar inte till det här och människor är rädda om sina kapital. Då känns de här fastighete­rna som säkra i värdeutvec­kling på lång sikt, säger Leif Fourong.

iVissa variatione­r utveckling­en år från år framkommer av listan med toppobjekt. 2019–2021 har det varit rekordpris­er men en klar topp fanns också 2015–2016 medan framför allt 2014 och 2012 utmärktes av något lägre priser.

Malin Ryling ser kundkretse­n som väldigt bred på dessa typer av fastighete­r trots de höga priserna.

– Köparna kan komma från olika mindre städer i Sverige men även ifrån utlandet. Det är vanligt med norrmän som köpare i norra Bohuslän men jag har även haft kunder ifrån Nederlände­rna, Schweiz, England, Nya Zeeland och USA på jakt efter fritidshus i norra Bohuslän. En del är pensionera­de och andra företagare, vissa jobbar i finansbran­schen eller har haft goda placeringa­r på börsen som har gett utdelning.

Inte heller hon är förvånad över det tydliga svaret på frågan var de dyraste fastighete­rna i vårt område har sålts de senaste tio åren.

– Tanums kommun har de populära sommarorte­rna såsom Fjällbacka, Hamburgsun­d och Grebbestad – där många vill bo, vilket skapar fler rekordpris­er. Speciellt Fjällbacka är väldigt populärt vilket har gjort badorten till en av västkusten­s dyraste ställen att köpa fritidshus på. Det finns även många fina strandtomt­er i Tanums kommun och jag vet många norrmän, göteborgar­e och stockholma­re som söker i området.

Även andra delar av kusten har förstås stark dragningsk­raft.

– Om man ser till hela Bohuslän skulle jag säga att Fjällbacka, Fiskebäcks­kil och Marstrand är de mest eftertrakt­ade fritidshus­orterna på västkusten utifrån priser och efterfråga­n, säger

Malin Ryling.

 ?? Bild: Stefan Karlsson ?? En alldeles egen ö i Bohuslän – det är vad köparen av denna fastighet utanför Rossö i Strömstad kan njuta av framöver. Försäljnin­gen genomförde­s tidigare i år och priset blev 19,8 miljoner kronor.
Bild: Stefan Karlsson En alldeles egen ö i Bohuslän – det är vad köparen av denna fastighet utanför Rossö i Strömstad kan njuta av framöver. Försäljnin­gen genomförde­s tidigare i år och priset blev 19,8 miljoner kronor.
 ??  ??
 ?? Bild: Skeppsholm­en Sotheby’s Internatio­nal Realty ?? Malin Ryling, mäklare på Skeppsholm­en Sotheby’s Internatio­nal Realty, pekar ut Fjällbacka, Fiskebäcks­kil och Marstrand som de mest eftertrakt­ade orterna för fritidshus i Bohuslän.
Bild: Skeppsholm­en Sotheby’s Internatio­nal Realty Malin Ryling, mäklare på Skeppsholm­en Sotheby’s Internatio­nal Realty, pekar ut Fjällbacka, Fiskebäcks­kil och Marstrand som de mest eftertrakt­ade orterna för fritidshus i Bohuslän.
 ?? Bild: Pontus Johansson ?? Leif Fourong, mäklare på Svensk fastighets­förmedling i Strömstad och Tanum, har märkt av ett ökat intresse för dyra fastighete­r vid kusten under pandemin.
Bild: Pontus Johansson Leif Fourong, mäklare på Svensk fastighets­förmedling i Strömstad och Tanum, har märkt av ett ökat intresse för dyra fastighete­r vid kusten under pandemin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden