Bohusläningen

Kul aktivitet utmanade a-traktorför­are

- Camilla Haagen camilla.haagen@bohuslanin­gen.se Erik Zienau redaktione­n@bohuslanin­gen.se Jesper Ahlcrona jesper.ahlcrona@bohuslanin­gen.se

Kommunens fältenhet i Uddevalla vet hur de ska nå ut till sina ungdomar. Under tisdagen anordnades en lek med knorr – kurragömma med a-traktorer. Flera ungdomar deltog och kvällen avslutades med en gottepåse.

Leken organisera­des så att varje bil tilldelade­s ett nummer att fästa på utsidan. Därefter fick alla bilar åka ut och gömma sig på ett område i Herrestad där Fältenhete­ns uppgift sedan blev att hitta bilarna. När de hittat en bil fotografer­ade de numret och lade upp på Instagram.

Några av ungdomarna som var på plats och deltog i den ovanliga leken var Alice Björkdahl och Johanna Wegén.

– Det är

kul att vi ungdomar med epa får någonting att göra. Jag hade föredragit att köra kull med epa i stället, men kurragömma är superkul, säger Johanna Wegén. Och fortsätter:

– Jag tycker att de borde ha haft ett större område och visat upp det mer så att fler visste om detta, vädret är inte det bästa men lite vatten skadar inte. Dessutom får man gratis biltvätt, säger hon.

Uddevalla kommun är en av kommunerna i Västra Götaland där det finns flest registrera­de a-traktorer. Trots det arrangeras få evenemang för ungdomar som har fordonet som sitt stora intresse. För att få till en förändring anordnades kurragömma­n av en grupp fritidsled­are i samråd med socialtjän­stens fältenhet, offentlig kultur och polisen.

– Evenemange­t var väldigt lyckat. Vi visste inte om det skulle komma en enda bil, men det kom tio stycken och många av ungdomarna tyckte det var jätterolig­t. Responsen var verkligen superposit­iv och de hade mycket idéer om vad som kan utvecklas och förbättras. De hade även förslag på annat man kan göra, till exempel en drive-in bio för a-traktorer som kanske kan bli av i framtiden, säger Lotta Henriksson som är mobil fritidsled­are på Uddevalla kommun.

I och med pandemin går det inte att arrangera stora träffar, så när Lotta Henriksson fick höra att en fritidsgår­d i Munkedal hade anordnat kurragömma för ungdomar med a-traktorer nappade hon direkt.

– Vi hade ett område de fick gömma sig i och så hade vi en kommunbil som var ute och letade. Det var två bilar som vi inte hittade, så de vann och fick ett pris vilket de var glada för.

– Vi fick också till många bra samtal med ungdomarna som berättade om vad de tycker är roligt och vad de saknar.

Som tack för att de var med gick ungdomarna hem med en ”gottepåse” bestående av bland annat en doftgran, godis, dricka och kexchoklad.

 ?? Bild: Erik Zienau ?? Kurragömma med a-traktorer i Herrestad.
Bild: Erik Zienau Kurragömma med a-traktorer i Herrestad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden