Bohusläningen

Fler som står mycket långt ifrån arbetsmark­naden måste få en chans att etablera sig, genom enkla jobb med låga trösklar.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Landets kommuner har goda tider. De statliga pandemitil­lskotten klirrar i kassorna. Varje kommunekon­om vet dock att sämre tider väntar. Den demografis­ka utveckling­en – där allt färre ska betala för fler – tvingar kommunerna att tänka nytt och annorlunda. Strukturel­l långtidsar­betslöshet måste brytas. Fler som står mycket långt ifrån arbetsmark­naden måste få en chans att etablera sig, genom enkla jobb med låga trösklar. Inte minst saknas händer i omsorgen.

Ett problem är

att personer som genomgått utbildning till barnskötar­e eller undersköte­rska inte har tillräckli­g språkkompe­tens. I Sollentuna norr om Stockholm vill den politiska majoritete­n därför införa språkkrav för att få plats på en gymnasial utbildning inom dessa yrken. ”Ett språktest handlar inte om att utestänga individer från arbetsmark­naden utan syftar till inkluderin­g i det svenska samhället och en förbättrad integratio­n. Upptäcks brister i språket ska den enskilde få det stöd den behöver för att kunna komma vidare”, skriver Kompetens- och arbetsmark­nadsnämnde­ns ordförande Anders Manell (L) i Dagens Samhälle (10/6). Det är en bra ingång. Rimliga krav bör ställas, men individer ska också få hjälp att nå upp till kraven. Bemannings­problemen i barn- och äldreomsor­g och den svaga egenförsör­jningen i grupper som står långt från arbetsmark­naden är en chans att slå två flugor i en smäll. Men mer måste göras för att kombinera arbetskraf­tsutbudet med efterfråga­n.

Ett intressant försök pågår för tillfället i Landskrona. I stället för att hemtjänste­ns utbildade omsorgsper­sonal hjälper äldre att tvätta så samlas tvätten in, transporte­ras till det kommunala tvätteriet som drivs med personal som står långt ifrån arbetsmark­naden, och fraktas därefter hem till de äldre igen. Så frigörs resurser hos omsorgsper­sonalen, samtidigt som människor som annars inte hade haft ett jobb att gå till får möjlighet att själva försörja sig.

Då behöver kommunerna vara kreativa.

Från bland annat

Svenskt Näringsliv hördes kritiska röster när Landskrona startade tvätteriet för ett par år sedan. Kommuner ska inte konkurrera med privata företag, hette det. Det är i grunden en rimlig invändning, och kanske vore det bättre om privata aktörer inom hemtjänste­n kunde erbjuda sådana lösningar. Men samtidigt är Landskrona något på spåren: enkla jobb behövs för att klara ekonomin och integratio­nen, under lång tid framöver. Då behöver kommunerna vara kreativa, och utnyttja de goda tiderna till att stärka arbetsmark­nadsetable­ringen för utsatta grupper.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden