Bohusläningen

Ny sträckning av Bohusleden

Delar av Bohusleden genom Munkedals kommun har fått en ny sträckning. Arbetet med förändring­en har pågått en längre tid och under måndagen öppnade man de nya etapperna av leden.

- Ingvar Spetsmark is@bohuslanin­gen.se

Flera etapper av Bohusleden genom Munkedal har fått nya sträckning­ar. De leder som har gått på grusväg och asfalt går numera i skogen. Arbetet med att göra de här förändring­arna har pågått i cirka ett år.

Den nya sträckning­en har blivit möjlig tack vare att Munkedals Skog & Event upplåtit mark i ett område med gammelskog som är äldre än 140 år.

– Det här arbetet har pågått i ett år. Det jag har gjort är att titta på möjliga nya dragningar på en karta och kontakta olika markägare. Nu är arbetet klart och de nya sträckning­arna har blivit betydligt bättre, säger Jan-olof Karlsson, kultur och friluftsut­vecklare i Munkedals kommun.

Det är viktigt att alla vandrare är varsamma och håller sig till stigarna.

Jan-olof Karlsson

Munkedals kommun

Enligt Karlsson är det dessutom några privata markägare som har upplåtit mark för de nya sträckning­arna, vilket gjort den här förändring­en av Bohusleden möjlig.

– Det är viktigt att alla vandrare är varsamma och håller sig till stigarna när de passerar det här området, säger Jan-olof Karlsson.

Bohusleden invigdes 1985, är 34 mil lång och består av 27 etapper som sträcker sig från Strömstad i norr till Lindome i söder. Det som har hänt är att fyra etapper som går genom Munkedals kommun har fått ny dragning. Etapp nummer 16 går från och med nu från en plats som

heter Kaserna till Borgmästar­bruket

som är en ruin från 1600-talet som ligger strax utanför Munkedal.

Tidigare har etapp 17 och 18 till stor del gått på grusvägar och asfalt. Nu

har de här två etapperna fått en ny sträckning som går från Borgmästar­bruket i Munkedal, till Kyrkoryr och vidare till anläggning­en Kynnefjäll­s natur där det går att övernatta och få en bit mat när man är ute och vandrar. Etapp 19 fortsätter från den platsen och vidare till en plats som heter vaktarkull­en.

Det är Västkustst­iftelsen som har det övergripan­de ansvaret för Bohusleden och har avtal med kommunerna om skötseln. För Munkedal är det friluftsfr­ämjandet som ansvarar för skötseln.

Under måndagen uppdaterad­e Västkustst­iftelsen Bohusleden­s hemsida för att visa de nya sträckning­arna.

– Det känns verkligen kul att leden genom Munkedal förändrats på det här sättet. Det innebär att en stor del av de sträckning­ar som har gått på grusväg och asfalt fått en ny sträckning, säger Olle Wängberg, projektled­are för utveckling av vandringsl­eder på Västkustst­iftelsen.

 ??  ?? Jan-olof Karlsson, kultur och fritidssam­ordnare i Munkedals kommun (t.v) och Ian Corner, företrädar­e för Friluftsfr­ämjandet i Munkedal, inviger den nya sträckning av Bohusleden genom Munkedals kommun.
Jan-olof Karlsson, kultur och fritidssam­ordnare i Munkedals kommun (t.v) och Ian Corner, företrädar­e för Friluftsfr­ämjandet i Munkedal, inviger den nya sträckning av Bohusleden genom Munkedals kommun.
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden