Bohusläningen

18-åringar kunde boka vaccintid

- Jesper Ahlcrona jesper.ahlcrona@bohuslanin­gen.se

Trots att Västra Götalandsr­egionen inte vaccinerar alla åldersgrup­per mot covid-19 än kunde personer från 18 års ålder boka tid hos Vaccina i Uddevalla under måndagen. – De hade ett tekniskt fel som gjorde det möjligt för yngre personer att boka, men sedan blev det åtgärdat, säger Kristine Rygge som är vaccinsamo­rdnare i regionen.

Riskgrupp eller ej. Under måndagen gick det att boka vaccinatio­nstid för alla åldrar ner till 18 år på Vaccina, som är en av Västra Götalandsr­egionens vaccinatör­er.

I Vaccinas bokningssy­stem fanns det under dagen ett stort antal lediga tider på flera orter runt om i Västra Götaland som gick att boka utan att behöva uppge om man tillhör en riskgrupp, som annars är den enda möjlighete­n för personen i den åldern att boka tid för tillfället.

Regionen är inne i den fjärde vaccinatio­nsfasen som innefattar alla från 18 år och uppåt. Emellertid finns det inom fasen en prioriteri­ngsordning som bygger på riktlinjer från Folkhälsom­yndigheten. För tillfället är det menat att alla som ingår i en riskgrupp, alternativ­t är födda 1981 eller tidigare kan boka tid för sin första dos. Att personer yngre än så kunde boka tid ändå berodde enligt Västra Götalandsr­egionen vaccinsamo­rdnare Kristine Rygge på ett tekniskt fel i bokningsys­temet hos vaccinatör­en.

– Under måndagen hade Vaccina ett tekniskt fel som gjorde det möjligt för yngre personer att boka, men sedan blev det åtgärdat. Vad vi vet var det bara de som blev drabbade.

Vaccina är en av 18 vaccinatör­er som regionen har avtal med för vaccinatio­n mot covid-19. Flera av vaccinatör­erna har ett flertal enheter utspridda på orter i Västra Götaland

som invånarna kan gå till för att få sina doser. Om en person som inte ingår i den nuvarande prioriteri­ngsordning­en bokade en tid under måndagen, då Vaccina hade tekniska fel i bokningssy­stemet, hade dosen ändå getts.

– Alla riskgruppe­r syns ju inte, personer som har diabetes eller vissa andra sjukdom går inte att se. Vaccinatör­erna har som plikt att kontroller­a att personen som ska få vaccinet är över 18 år, men i övrigt behöver de inte kolla upp vilken riskgrupp personen tillhör, säger Kristine Rygge.

Regionen har en pågående dialog med alla vaccinatör­er så att de kontinuerl­igt uppdaterar sina hemsidor med aktuell informatio­n, använder sig av förtroende­bokning och att de ligger i rätt åldersfas. Kristine Rygge säger att förtroende­bokning betyder att den som är i stånd att boka en tid svarar på ett antal frågor för att verifiera att personen antingen är rätt åldersgrup­p eller tillhöra en av de riskgruppe­rna som definierat­s av Folkhälsom­yndigheten. Svarar man ja på en av de frågorna som ges, så har man möjlighet att gå vidare och boka tid.

Så förtroende­t utgår ifrån att den som bokar tid talar sanning?

– Ja, förtroende­t ligger på invånaren. Bokar man utan att vara i en riskgrupp tar man en tid från någon annan som eventuellt behöver vaccinet mer.

Den senaste tiden har vaccinatio­nstakten ökat, säger Kristine Rygge, och prognosern­a för hur många doser som levereras den närmsta tiden ser ljus ut, men hur mycket som kommer i slutet av juli är fortfarand­e oklart. Enligt vaccinsamo­rdnaren är det viktigt att hålla jämna steg med bokningstr­ycket, även om det finns en hel del lediga tider att boka på 1177.

– Nu när vi har släppt på för nästa åldersgrup­p så är det är värt att hålla utkik på efter lediga tider, säger hon.

På 1177 måste man ha ett bank-id för att boka tid. För de personerna som inte har ett sådant, är hemsidan användarvä­nlig mot dem?

– Absolut, det är den. Det går att ringa och boka tid. Om det finns någon som ändå inte hittar numret till bokning på hemsidan kan man ringa vår regionala telefonsup­port som hjälper till att hitta rätt telefonnum­mer.

Bohuslänin­gen har sökt bolaget Vaccina utan framgång.

 ?? Bild: Sanna Tedeborg/tt/arkiv ?? Ett tekniskt fel i bokningssy­stemet gjorde att 18-åringar tidigare under veckan kunde boka vaccintid hos Vaccina i Uddevalla.
Bild: Sanna Tedeborg/tt/arkiv Ett tekniskt fel i bokningssy­stemet gjorde att 18-åringar tidigare under veckan kunde boka vaccintid hos Vaccina i Uddevalla.
 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt/arkiv ?? Kristine Rygge, vaccinatio­nssamordna­re under en digital presskonfe­rens om covid-19-läget i Västra Götalandsr­egionen.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt/arkiv Kristine Rygge, vaccinatio­nssamordna­re under en digital presskonfe­rens om covid-19-läget i Västra Götalandsr­egionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden