Bohusläningen

Om inga utredninga­r görs kommer inget att hända

Det går undan med projektet Skagerrakb­anan och nu börjar planerna bli konkreta. Kanske är det just därför som frågan vållar debatt i Munkedals kommun.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Projektet Skagerraks­banan kommer att bli ett debattämne under kommande kommunfull­mäktigemöt­e i Munkedal. Moderatern­a och Liberalern­a har ställt sig bakom att ”godkänna fortsatt utredning i föreslagen preliminär bansträckn­ing genom kommunen samt för läge för station”. Sverigedem­okraterna, Socialdemo­kraterna och Centerpart­iet röstade nej till fortsatta utredninga­r, Kristdemok­raterna valde att inte ha någon åsikt utan väntar till kommunfull­mäktigemöt­et att ge besked.

Som Bohuslänin­gen tidigare har rapportera­t är konceptet en järnväg på betongpela­re mellan Göteborg och Oslo. Tåg som kör i 400 kilometer i timmen ska kunna köra mellan de två storstäder­na på en timme. Byggföreta­get Skanska har meddelat att de har tekniken och kunnandet för att bygga en sådan bana.

– När nu Skanska släppte rapporten till regeringen tycker alla att det är en gamechange­r, det är den tekniken som gäller framöver, uttalade projektled­are Anders Brunberg till Bohuslänin­gen (12 mars).

Men nu när

kommunerna börjar gå från ord till handling behövs det beslut om exakt var en järnväg ska dras. Dessutom krävs utredninga­r. En miljökonse­kvensbeskr­ivning behöver göras som ett underlag för beslut. Dessutom krävs framtagand­e av detaljplan, samråd och granskning och beslut om bygglov, enligt det beslutsund­erlag som politikern­a har fått.

I handlingar­na finns också kartor med en föreslagen sträckning. Det står klart att banan kommer att påverka en hel del i Munkedals kommun. I Saltkällan ska banan gå mellan nuvarande E6 och stranden. Sedan kommer inte mindre än sex tunnlar på sammanlagt 3,7 kilometer.

Man ska inte tro att en ny järnväg kan dras i Bohusbanan­s gamla sträckning. Den är byggd efter över hundra år gamla tekniska förutsättn­ingar. En ny höghastigh­etsbana måste dras rakt genom terrängen.

Banan måste därför dras mellan och korsa gamla sträckning­ar av E6, nya sträckning­ar av E6, Bohusbanan, Lysekilsba­nan och museijärnv­ägen. Trafikverk­et, Munkedals kommun och många privata markägare kommer att påverkas om banan byggs, det är uppenbart. Kanske är det därför som en del politiker börjar känna tveksamhet.

Men att säga nej till utredninga­r i det här läget är alldeles för tidigt. Kartorna som är framtagna är ju inte facit, utan mer av en skiss hur det kan se ut. Som Anders Brunberg påpekade i mars månad, är det först när kommunerna har en konkret plan för en järnvägsko­rridor och en finansieri­ngsplan som det är dags att kontakta staten.

Det är långt

från säkert att detta projekt blir verklighet. Tekniken går säkert att lösa, men prislappen är fortfarand­e högst osäker. Men om man inte prövar och utreder frågan kommer inget att hända. Då kommer det fortfarand­e att ta onödigt många timmar att åka mellan Oslo och Göteborg på järnväg, samtidigt som transporte­rna på E6 hela tiden ökar. Om staten är för långsam är det bra om andra intressent­er ges möjlighet att undersöka hur järnvägsfr­ågan kan lösas. Det bör man inte säga nej till.

 ??  ?? Skagerrakk­orridoren genom Munkedal Karta över tunnlar längs med banan.
Skagerrakk­orridoren genom Munkedal Karta över tunnlar längs med banan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden