Bohusläningen

Tänker vi verkligen rätt om ny skola på Kungsmarke­n?

- Göran Nyberg (L) Munkedal

Nu har Barn- och utbildning­snämnden fått i uppdrag av kommunfull­mäktige i Munkedal att kompletter­a underlaget för bygget av en ny mellanstad­ieskola på Kungsmarke­n i centralort­en. Till den nya skolan skall årskursern­a 4-6 på Bruksskola­n och Munkedalss­kolan flyttas. Även om det inte sägs rakt ur så är det på gång att formas en storskola F-9, för centralort­en.

I Munkedal finns nu högstadiet för hela kommunen på Kungsmarke­n, intill på andra sidan gamla vägen till Foss kyrka ligger Munkedalss­kolan med lågoch mellanstad­ium, och på Önnebacka ligger Bruksskola­n, också med låg- och mellanstad­ium.

Det ursprungli­ga beslutsund­erlaget, som slog fast att det inte gick att bygga ut Bruksskola­n och Munkedalss­kolan, har visat sig felaktigt efter att en nyligen genomförd utredning slagit fast att det visst går. Nu skall alltså ytterligar­e en kompletter­ing göras för att se vad det skulle kosta i jämförelse med ett bygge på Kungsmarke­n.

Men frågan handlar

för mig inte bara om exempelvis Bruksskola­ns vara eller inte vara. Där har man tyvärr försämrat möjlighete­rna väsentligt att få till ett bra skolområde genom att bygga ett Lss-boende vid befintlig förskola.

Det handlar minst lika mycket om på vilket sätt placeringe­n av en mellanstad­ieskola på Kungsmarke­n är bra för verksamhet­en, inte minst vad det gäller hur högstadiet påverkas. Jag har vid två tillfällen nu, vid olika föredragni­ngar ställt frågor om detta, men ännu inte fått något svar.

Vilket expansions­utrymme finns exempelvis om vi i Munkedals kommun har 12 000 invånare om 10 år? 14 000 invånare om 20 år? Har vi då bara byggt en skola för 20 år framåt i stället för 50 som det i stället borde vara?

Om vi skall

ha en storskola för Munkedals centralort, borde vi kanske tänka lite större, våga tänka lite nytt och få en pedagogisk­t uppbyggd helt ny skola,

F-9, med goda utbyggnads­möjlighete­r någonstans i centralort­en. Ett annat alternativ skulle kanske vara en helt ny F-6-skola någonstans i Munkedal och varför inte då exempelvis på Stale, där närheten till fina naturområd­en kunde vara en stor tillgång.

Om man nu av både verksamhet­smässiga och ekonomiska skäl skulle tycka att det skulle vara bäst att bygga ut låg- och mellanstad­ierna på Bruksskola­n och Munkedalss­kolan kanske man borde titta på möjlighete­n att begränsa utbyggnade­n på Bruksskola­n och bygga ut lite mer på Munkedalss­kolan. En förändring i upptagning­sområden skulle kanske kunna göras, exempelvis så att de, eller en del av de, som ändå åker skolbuss till Bruksskola­n, skulle kunna fortsätta till Munkedalss­kolan.

Om vi skall ha en storskola för Munkedals centralort, borde vi kanske tänka lite större, våga tänka lite nytt och få en pedagogisk­t uppbyggd helt ny skola, F9, med goda utbyggnads­möjlighete­r någonstans i centralort­en.

Jag har bett att få en bredare strategisk diskussion om skolfrågan i kommunen men inte fått gehör för det. Kanske kan vi ta den här i stället.

 ?? Arkivbild: Ingvar Spetsmark ?? ”Har vi då bara byggt en skola för 20 år framåt i stället för 50 som det i stället borde vara?” skriver Göran Nyberg (L) och menar att man inte ska tänka för kortsiktig­t.
Arkivbild: Ingvar Spetsmark ”Har vi då bara byggt en skola för 20 år framåt i stället för 50 som det i stället borde vara?” skriver Göran Nyberg (L) och menar att man inte ska tänka för kortsiktig­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden