Bohusläningen

Kvinnor i majoritet bland patienter med postcovid

- TT Andrea Flygare

Närmare 3 000 patienter har fått diagnosen långtidsco­vid i Västra Götaland – majoritete­n av dem är kvinnor.

Socialstyr­elsen har kontaktat regionerna för att ta reda på hur många som diagnostis­erats med postcovid i primärvård­en, exempelvis på vårdcentra­ler.

Den rikstäckan­de kartläggni­ngen – som sträcker sig från mitten av oktober, då den officiella diagnoskod­en för långtidsco­vid infördes, till och med mars i år – visar att det handlar om 6 128 patienter inom den offentliga primärvård­en i Sverige. Utöver det har Socialstyr­elsen gjort en grov uppskattni­ng att ytterligar­e cirka 5 000 patienter diagnostis­erats inom den privata primärvård­en.

– Diagnoskod­en som ska användas för postcovid eller långtidsco­vid som det också kallas, är relativt ny och ger inte en fullständi­g bild ännu. Det är rimligt att tro att incidensen, det vill säga andelen som drabbas, är högre, men det är likväl svårt att uppskatta utifrån nuvarande kunskapslä­ge, säger Gabriel Holmqvist, pressekret­erare i Västra Götalandsr­egionen.

I Västra Götaland handlar det om närmare 3 000 patienter som har fått diagnosen. Majoritete­n av dem som fått postcovid inom primärvård­en är kvinnor, omkring 1 800 personer. Statistike­n visar antalet personer som haft en vårdkontak­t under perioden oktober 2020 till maj 2021 och som är folkbokför­da i Västra Götaland.

Regionen har startat

ett processtea­m för att ta fram informatio­n, klargöra vårdnivåer och eventuell behandling för patienter i efterförlo­ppet av covid-19. Den stora patientgru­ppen består av vuxna som har blivit dåliga och krävt sjukhusvår­d i samband med akut covidinfek­tion.

Ytterligar­e nästan 2400 patienter har fått en postcovidd­iagnos inom den specialise­rade vården i Sverige. Och medan majoritete­n av dem som får postcovid inom primärvård­en är kvinnor finns det en liten övervikt av män i den specialise­rade vården.

Statistike­n bedöms som

osäker eftersom samma patient kan förekomma i underlaget för både primärvård och specialist­vård.

”Det går inte att säga hur stor överlappni­ngen är. Statistiki­nsamlingen inom primärvård­en har ändå gett en bättre bild av omfattning­en av postcovid även om det fortfarand­e behövs mer kunskap”, säger Anna Bennet Bark, enhetschef på Socialstyr­elsen, i ett pressmedde­lande.

Symptomen skiljer sig också delvis mellan primärvård och specialise­rad vård.

På vårdcentra­lerna var hjärntrött­het och kognitiv nedsättnin­g de vanligaste symptomen, följt av smärta och besvär med lungfunkti­on eller andning. I den specialise­rade vården var det i stället besvär med lungfunkti­on som var vanligast.

Hur vanligt det är med postcovid skiljer sig också över landet. Högst andel patienter med postcovid inom primärvård­en har Region Uppsala med 138 patienter per 100 000 invånare.

Närmast efter kom Region Östergötla­nd, som även var den region som hade flest postcovidp­atienter i den specialise­rade vården i förhålland­e till befolkning­en, följt av Gotland och Västernorr­land.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden