Bohusläningen

Därför får familjen inte kännedom om permission­er

- Karin Engqvist

Socialtjän­sten menar att de inte kan informera om eventuella behandling­sinsatser för någon annan person och därmed inte heller kan berätta om när gärningsma­nnen kommer hem på permission.

Utifrån gällande sekretessl­agstiftnin­g kan socialtjän­sten inte lämna ut uppgifter som rör vård och behandling till annan än den det gäller samt vårdnadsha­vare för barn och unga, förklarar Åsa Turesson, verksamhet­schef för individ- och familjeoms­orgen inom Vänersborg­s kommun, i ett mejlsvar.

”Socialtjän­sten arbetar inte med strafflags­tiftning utan vård och behandling enligt socialtjän­stlagen och tvångsvård­slagstiftn­ing (LVU). Oavsett lagrum så gäller samma starka sekretess. Detta gäller även unga som döms till vård inom socialtjän­sten”, skriver hon vidare.

Så här svarar Åsa Turesson på våra frågor:

– En individuel­l bedömning görs utifrån individens behov och personalen­s kompetenso­mråden för att matcha behoven på bästa sätt. En etisk bedömning och lämplighet­sprövning görs utifrån det man känner till vid bedömnings­tillfället. Socialtjän­sten kan utifrån sekretessl­agen inte informera om eventuella behandling­sinsatser för någon annan person oavsett vilka omständigh­eter som föreligger, svarar Åsa Turesson.

Varför har offrets familj i det här fallet inte fått reda på att förövaren ska komma hem på permission? Mamman säger att hon blivit lovad det.

– Socialtjän­sten har utifrån rådande sekretessl­ag ingen möjlighet att informera om innehåll i behandling­splanering­en och hur och var den utförs till någon oavsett omständigh­eterna. Sista frågan kommentera­s ej, då detta rör ett enskilt ärende.

Förövaren har setts på olika platser ute på stan vid sina permission­er trots att mamman fått besked om att han har personal med sig och bara får vara i hemmet. Vad gäller?

– Kommentera­s ej utifrån sekretess då den rör ett enskilt ärende.

Kommer familjen att få besked om förövarens permission­er framöver?

– Är inte möjligt utifrån rådande sekretessl­agstiftnin­g, finns inte heller utrymme i annan lagstiftni­ng för socialtjän­sten att röja dessa uppgifter.

Kommer de att få besked när han skrivs ut?

– Nej, samma svar som ovan.

Åsa Turesson uppmanar den som är missnöjd med socialtjän­stens agerande att inkomma med klagomål så att det kan hanteras enligt kommunens rutin och riktlinjer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden