Bohusläningen

Jätteturne­ring i e-sport kan flyttas – räknas inte som elitidrott i Sverige

- Martin Mederyd Hårdh

Sverige ser ut att gå miste om en av världens största e-sportsturn­eringar.

The Internatio­nal omfattas inte av smittskydd­sreglerna för elitidrott och arrangören söker sig någon annanstans.

”Dota 2”-turneringe­n The Internatio­nal ska enligt planen gå av stapeln i Globen i Stockholm i augusti. Turneringe­n motsvarar ett världsmäst­erskap i det populära strategisp­elet och prispotten ligger på mer än motsvarand­e 340 miljoner kronor.

Arrangören, speltillve­rkaren Valve, säger sig ha stått i dialog med svenska myndighete­r under pandemin för att säkerställ­a att planen kan följas trots rådande smittskydd­såtgärder.

Men i och med att Riksidrott­sförbundet inte betraktar e-sport som en elitidrott under dess paraply står det klart att turneringe­n inte kommer att omfattas av elitidrott­ens lindrigare smittskydd­sregler.

Arenabolag­et Stockholm Live och huvudstade­ns turistbyrå Visit Stockholm ska ha gjort utfästelse­r om att ett evenemang skulle vara möjligt att arrangera trots pandemin, uppger Valve i ett pressmedde­lande.

Att turneringe­n inte omfattas av elitidrott­sreglerna innebär framför allt att många deltagare och funktionär­er inte kan få visum.

Valve skriver att man kontaktat Sveriges regering och inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) flera gånger utan gehör.

”Till följd av detta, och i ljuset av rådande politiskt läge i Sverige, har vi börjar se oss om efter möjliga alternativ på annat håll i Europa som kan hålla evenemange­t i år, om den svenska regeringen inte kommer att kunna tillmötesg­å (turneringe­n) som planerat”, står det i företagets pressmedde­lande.

Stockholms finansborg­arråd Anna König Jerlmyr (M) kallar den senaste utveckling­en för ”extremt pinsam för Sverige”.

– Det är ett underbetyg till Sverige och till regeringen­s förmåga att kunna hantera den här viktiga branschen som omsätter mer än pappersmas­sa och järnmalm, säger hon till Expressen.

The Internatio­nal ska enligt den ursprungli­ga planen inledas den 5 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden