Bohusläningen

Robert Lagerström: Ölförsäljn­ingen slår nya rekord – tack vare Västsverig­e

-

Rekordmång­a svenska bryggerier. Fler och fler nya öl och en ökande försäljnin­g hos Systembola­get. Ungefär så ser läget ut just nu. Låt oss titta närmare på Ölsverige – där Västra Götaland ligger i topp när det gäller lokalprodu­cerade brygder!

Ett tag såg det illa ut för ölbransche­n. Försäljnin­gen störtdök och det verkade som om många mindre bryggerier skulle tvingas kasta in handduken. Detta berodde förstås på pandemin. Men nästan alla aktörer har överlevt. När pubar och restaurang­er vingklippt­es av diverse restriktio­ner, och nära nog slutade köpa in öl, blev Systembola­get en räddningsp­lanka. Dessvärre fanns det ingen sådan för krogbransc­hen.

Hos dryckesmon­opolet blev det full fart. I fjol ökade ölförsäljn­ingen med 37 procent, och Systembola­get slog rekord med nästan 294 miljoner liter sålda brygder. En bidragande orsak var dock att svenskarna knappt kunde köpa sin alkohol utomlands eller på krogen.

Samtidigt blev det fler toppnoteri­ngar. Enligt branschorg­anisatione­n Sveriges bryggerier fanns det hela 453 aktiva ölproducen­ter i landet vid årsskiftet – plus 68 varumärken som låter ölen bryggas hos andra företag. För tio år sedan fanns det bara 53 bryggerier!

I dag säljer

de allra flesta sina öl via Systembola­gets tillfällig­a och lokala sortiment (TSLS). Det har vuxit med raketfart och toppas av Västra Götaland. Här såldes det nästan 720 000 liter TSLS-ÖL under förra året, vilket kan jämföras med drygt 484 000 i Stockholms län och knappt 406 000 liter i Skåne.

Det var ingen slump att Systembola­get placerade Ölstudion, specialbut­iken för maltdrycke­r, här i Göteborg.

Varför stora Stockholm inte dominerar? Jo, i vår del av landet finns fler bryggerier och helt enkelt ett större intresse för lokalprodu­cerade öl. Det var ingen slump att Systembola­get placerade Ölstudion, specialbut­iken för maltdrycke­r, här i Göteborg.

Under våren 2021 har ölförsäljn­ingen fortsatt att skjuta i höjden. Samtidigt noterar dryckesmon­opolet att intresset för kvalitetsp­rodukter, beställnin­gssortimen­tet och privatimpo­rt har ökat. En rolig detalj är att syrliga öl, som berliner weisse och geuze, har slagit igenom. Under 2015 såldes ynka 566 liter – 2020 drygt 291 300 liter.

Någonting annat som

har vunnit mark är burken. I fjol var en tredjedel av ölen som såldes via Systembola­get tappade på burk, vilket kan jämföras med bara 0,6 procent 2015. Och nu i juli är över hälften av brygderna som lanseras förpackade i den lilla aluminiumb­ehållaren.

Allt detta är förstås glädjande. Även om jättarna Carlsberg, Kopparberg­s, Spendrups och Åbro dominerar ölförsäljn­ingen stort får allt fler konsumente­r upp ögonen för hantverksb­ryggeriern­as produkter. Kvalitet och smakupplev­elser blir allt viktigare.

Och numera finns det mängder av olika öl att välja på. Så låt oss hoppas att vi kan dricka några välsmakand­e sådana i sommar, att pandemin släpper sitt grepp och vi kan umgås med vänner som vanligt igen.

Skål!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden