Bohusläningen

Så gick det till när hela Sverige slutade köpa halloumi

- Lotta Hohner lotta.hohner@gp.se

Sommaren 2019 slog en bomb ner bland svenska grillare. Världsnatu­rfonden WWF gick ut och varnade för osten halloumi eftersom den tillverkas på Cypern där användning­en av antibiotik­a inom djurindust­rin är den högsta i hela Europa, och hela 40 gånger högre än i Sverige.

Dittills hade svenskarna hört till det folk i hela Europa som tuggat i sig mest av osten, näst efter ursprungsl­andet Cypern. Av många sågs det också som ett bra och miljömedve­tet val på grillen när köttindust­rins klimateffe­kter diskuterad­es allt mer. Stora snabbmatsk­edjor hade börjat erbjuda halloumial­ternativ till sina mer köttstinna rätter. Men nu tvingades man plötsligt förhålla sig till antibiotik­aresistens i osthyllan.

– Halloumisk­am är bara ett i raden av begrepp som beskriver den där ambivalens­en man kan känna som konsument. Tidigare har det pratats om flygskam och i viss mån klädskam, säger Kristofer Hansson, docent i etnologi vid Malmö universite­t.

Besluten ska fattas av oss själva, och de ska vara korrekta och pålästa. Men när vi står där i valsituati­onen är det inte så lätt och blir ofta fel ändå. Där uppstår skammen och ger upphov till sådana här begrepp för att beskriva det.

Kristofer Hansson

docent i etnologi vid Malmö universite­t

Han har studerat

”halloumisk­am” inom ramen för ett större forsknings­projekt om hur människor förhåller sig till antibiotik­aresistens. Begreppet fick en egen hashtag på Twitter och den mediala uppmärksam­heten fick människor att välja bort halloumi. Det märktes inte minst hos mindre svenska gårdsmejer­ier som såg en ökad efterfråga­n på grillbara halloumial­ternativ. Kanske är det här ett typiskt svenskt sätt att förhålla sig till hot i vår miljö och livsstil, menar Kristofer Hansson.

– Jag har samarbetat med finska forskare vid Åbo universite­t med det

här projektet och de menade att ”det är bara ni svenskar som kan känna skam över den här typen av saker.” Det ligger kanske en del i det.

även om talet om halloumisk­am till viss del kan vara självironi inför vår egen ängslighet så finns det också mer djupgående skäl till att svenskar verkar så benägna att känna skam inför sina konsumtion­sval. Den starka individual­iseringen där såväl myndighete­r som företag förlitar sig på människors förmåga att ta informerad­e beslut kan vara en bidragande faktor.

– Besluten ska fattas av oss själva, och de ska vara korrekta och pålästa. Men när vi står där i valsituati­onen är det inte så lätt och blir ofta fel ändå. Där uppstår skammen och ger upphov till sådana här begrepp

för att beskriva det, säger Kristoffer Hansson.

Han tar covidpande­min som ex

empel på det svenska individual­iserade förhållnin­gssättet.

– Det har ju förändrats en del nu i slutet. Men ganska länge förväntade sig våra myndighete­r att vi skulle kunna inhämta kunskap och

fatta kloka beslut på egen hand och göra rätt. I andra länder har man snarare pekat med hela handen och bestämt att alla ska ha munskydd eller att nu blir det karantän.

Oron kring konsumtion­sval är dock inte jämnt fördelad i befolkning­en. Tidigare forskning kring just antibiotik­aresistens visar bland annat att kvinnor oroar sig mer än män för det.

– Den som läser mycket nyheter oroar sig också mer, och högutbilda­de verkar också mer oroade. Vad gör det med oss att gå omkring och känna skam kring alla val i vardagen?

– Oron man känner inför ett visst val är i många fall fullt berättigad, men den gör det svårare att leva. Det finns också en tydlig slitning i vårt samhälle mellan de som tycker att man ska få fortsätta

köpa vilken ost man vill eller fortsätta flyga, och de som tycker man bör välja att avstå utifrån kunskap. Det finns en grupp som menar att vi kan och måste förändra. Och så finns en annan som menar att det inte är deras ansvar, eller att hela frågeställ­ningen är bluff. På sikt kan den konflikten bli allt mer problemati­sk.

 ??  ?? Sommaren 2019 slog en bomb ner bland svenska grillare. Världsnatu­rfonden WWF gick ut och varnade för osten halloumi eftersom den tillverkas på Cypern där användning­en av antibiotik­a inom djurindust­rin är den högsta i hela Europa, och hela 40 gånger högre än i Sverige.
Sommaren 2019 slog en bomb ner bland svenska grillare. Världsnatu­rfonden WWF gick ut och varnade för osten halloumi eftersom den tillverkas på Cypern där användning­en av antibiotik­a inom djurindust­rin är den högsta i hela Europa, och hela 40 gånger högre än i Sverige.
 ?? Bild: Privat ?? Kristofer Hansson, docent i etnologi vid Malmö universite­t.
Bild: Privat Kristofer Hansson, docent i etnologi vid Malmö universite­t.
 ?? Bild: Alexander Farnsworth ??
Bild: Alexander Farnsworth
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden