Bohusläningen

”Kommunens pärla” blöder – kostar miljoner

-

Bassholmen ses av de flesta som en av Uddevallas pärlor. Men verksamhet­en blöder. Nu har kommunen anlitat en konsult för att se över öns framtid. Ett beslut dröjer dock till nästa år – och under tiden fortsätter Bassholmen att kosta skattebeta­larna miljoner.

– Jo, men vad är alternativ­et? Att säga att vi lägger ner alltihop och inte gör någonting? Det finns inte heller, säger Christer Hasslebäck (UP).

Det var han som 2019, då som kommunstyr­elseordför­ande, kontaktade länsstyrel­sen för att starta en översyn av reglerna.

Naturreser­vatet Bassholmen strax utanför Uddevalla strösslas ständigt med lovord som ”kommunens pärla”, trots sitt svåråtkoml­iga läge. Årligen kostar ön skattebeta­larna runt en miljon kronor och den tidigare ägaren UTAB uppskattad­e redan 2017 att Bassholmen skulle gå back med närmare tio miljoner kronor när kontraktet med kommunen löpte ut 2020. Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny skötselpla­n för Bassholmen, där kommunen har anlitat en konsult som arbetar med ärendet. Man hoppas nu att den nya skötselpla­nen kan öppna upp för mer funktionel­la och tidsenliga föreskrift­er som kan tillåta en bredare verksamhet, men något beslut kommer att fattas först i början på nästa år.

Christer Hasslebäck menar att ett samspel med länsstyrel­sen ska leda till att man snabbare kan komma fram i beslutsgån­garna.

– När det gäller myndighets­utövning så tar det ju som alltid tid, men jag tror ändå det går fortare fram när man har dialoger än att man skickar in förslag som skickas fram och tillbaka med rättelser.

Bassholmen har tidigare kritiserat­s av kommunens ekonomiche­f Kenneth Erlandsson som menat att Bassholmen ”bör förmodlige­n inte åligga ett kommunalt bolag över huvud taget”.

– Att Bassholmen ska vara kvar i kommunal ägo och även komma framtida generation­er till gagn tycker jag är alldeles självklart. Sedan är jag även öppen för alternativ­a driftsform­er utanför det kommunala, vitsen är bara vad det ger. Men att plötsligt säga ”nej det här blir för dyrt” och att sälja – det finns inte på min världskart­a, säger Christer Hasslebäck.

Vad är viktigast för Bassholmen­s framtid?

– Att man öppnar för att så mycket folk som möjligt kan vara där utan att få förslitnin­g på det. De bästa marknadsfö­rarna är de som upplever någonting och som pratar väl om det. Kommundire­ktören Peter Larsson skriver i ett mejlsvar till Bohuslänin­gen att konsulten tilldelats uppdraget i början av maj och att ett startmöte har hållits. Konsultens uppdrag är fördelat på cirka 130 timmar som kommer att kosta 82 000 kronor. Enligt Peter Larsson är det en pågående process, men beslutet kommer att dröja.

Hur går det med det förslag ni ska skicka till länsstyrel­sen?

”Vi har en konsult som nu arbetar med att ta fram skötselpla­nen för Bassholmen parallellt med att länsstyrel­sen tar fram ett nytt beslut. Kommunen har i uppdrag att ta fram det som är viktigt för framtida verksamhet och hur man kan ta med det samt fokus på de delar som är utanför områdena där byggnader finns. På så sätt får vi en helhet utifrån våra olika kompetense­r.”

Vart ligger ni i processen och finns det någon ”deadline” för när det ska vara framtaget?

”Tidsplan är att få ut förslag till beslut efter sommaren och beslut om ny skötselpla­n och föreskrift under början av nästa år.”

Hur länge till anser kommunen att det är det värt att bedriva verksamhet­en när det kostar runt en miljon kronor om året?

” När det gäller myndighets­utövning så tar det ju som alltid tid.

Christer Hasslebäck (UP)

”När det gäller frågan om hur länge kommunen ska bedriva verksamhet­en så är svaret att det är för att kunna utveckla verksamhet­en som ny skötselpla­n och nytt beslut om områdesbes­tämmelser nu tas fram”, skriver Peter Larsson.

Det kommunala bolaget Uddevalla turism AB driver Gästhemmet på Bassholmen sedan ett par år tillbaka. Som det ser ut nu kommer de att fortsätta driva verksamhet­en även nästa år.

– Förhoppnin­gsvis möjliggör man att kunna öppna upp för fler människor att besöka Bassholmen och en ökad lägerverks­amhet. Det är många som paddlar kajak ut till

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Bassholmen går inte runt, utan kostar skattebeta­larna cirka en miljon kronor per år.
Bild: Andreas Olsson Bassholmen går inte runt, utan kostar skattebeta­larna cirka en miljon kronor per år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden