Bohusläningen

Område på Bassholmen stängs av efter fynd av bly i marken

- Alice Dadgostar

Nytagna analyser visar på förhöjda halter av metaller i ett avgränsat område på Bassholmen, som nu är avstängt.

– Men jag tycker inte att man ska vara orolig, säger samhällsby­ggnadschef­en Maria Jacobsson.

Markprover gjorda på uppdrag av Uddevalla kommun visar att det finns förhöjda halter av metaller, i synnerhet bly, i ett avgränsat område på Bassholmen. Delar av hamnområde­t har därför spärrats av – bryggor och gångstråk är dock fortfarand­e öppna.

För ett litet barn som får i sig en större mängd jord eller sand som är förorenad, kan de höga blyhaltern­a orsaka akuta hälsoeffek­ter. Små barn och hundar ska därför hållas under uppsikt.

Samhällsby­ggnadschef­en Maria Jacobsson betonar dock att det krävs just en större mängd grus för att det ska innebära fara.

– Ett gruskorn gör inget, men man ska inte äta massor.

Bakgrunden är att de verksamhet­er som bedrevs på platsen fram till 50-talet innefattad­e smedja, slip, gjuteri, båtvarv och mekanisk verkstad. De förhöjda halterna som hittats i jorden ligger där verksamhet­erna bedrivits.

Arbetet med att säkerställ­a det exakta området pågår nu för fullt. Maria Jacobsson säger att det inte rör sig om fler platser i stan, utan att det är koncentrer­at till gamla varvet.

– Det kan röra sig om ett snävare område.

Hur gör man sig av med de höga blyhaltern­a?

– Det har vi inte bestämt ännu, men det finns olika varianter. Gruset går exempelvis att gräva bort och ersätta.

 ?? Bild: Andreas Olsson/arkiv ?? Nytagna analyser visar på förhöjda halter av metaller, speciellt bly, i ett avgränsat område på Bassholmen.
Bild: Andreas Olsson/arkiv Nytagna analyser visar på förhöjda halter av metaller, speciellt bly, i ett avgränsat område på Bassholmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden