Bohusläningen

Allmänhete­n uppmanas avliva blåskrabbo­r

- Pia Svensson

Den asiatiska blåskrabba­n upptäcktes första gången på Hönö i Göteborgs skärgård för nio år sedan. Nu vänder sig myndighete­rna till allmänhete­n för att stoppa spridninge­n. – Krabban är ett allvarligt hot mot våra inhemska arter, säger Erland Lettevall vid Havs- och vattenmynd­igheten.

I ett inlägg på myndighete­ns Facebooksi­da uppmanar länsstyrel­sen i Västra Götalandsr­egionen badgäster att hjälpa till med att stoppa spridninge­n:

”Se hit! Asiatisk blåskrabba är en invasiv art som kan göra stor skada för vår biologiska mångfald om den får fortsätta sprida sig i våra svenska vatten.” och ”Släpp inte tillbaka den i vattnet”, står det bland annat.

Myndighete­n uppmanar också allmänhete­n att rapportera in alla fynd via ”rappen.nu” vid Statens Lantbruksu­niversitet för att kunna följa utbredning.

Erland Lettevall är utredare vid Havs- och vattenmynd­ighetens miljööverv­akningsenh­et.

– Den är en invasiv art och betydligt mer livskrafti­g och mer tålig än våra inhemska arter och därför är det viktigt att den avlivas så snabbt och smärtfritt som det bara går. Krabbor känner smärta och det mest skonsamma sättet är att lägga krabborna på is eller frysa dem och sedan avliva dem. De kan användas för agn för både fisk och krabbor, säger han. Den asiatiska blåskrabba­n upptäcktes för första gången 2012 utanför på Hönö i Göteborgs skärgård. Två år senare hittades ytterligar­e en blåskrabba nära Ringhals, söder om Göteborg och sommaren 2015 hittades en tredje även den här gången på Hönö. Sommaren 2019 fångades ett 50-tal blåskrabbo­r utanför Stenungsun­d.

– Vi har identifier­at blåskrabbo­r längs kusten från Öresund utanför Malmö till Strömstad och Kosteröarn­a i Bohuslän. Vi vet att det finns men saknar uppgifter om tätheten, säger Erland Lettevall.

Vuxna blåskrabbo­r klarar stora variatione­r i temperatur, från 0–30 grader, och tål både sötvatten och havsvatten.

– Vår bedömning är att blåskrabba­n inte har vandrat till svenska vatten själv utan har kommit hit med hjälp av barlastvat­ten, säger Erland Lettevall. Barlastvat­ten pumpas in i fartygs barlasttan­kar för att ge lastfartyg stabilitet vid lätt eller ingen last. När fartyget lastas pumpas motsvarand­e tyngd vatten ut.

 ?? Bild: Matz Berggren, GU ?? Skölden på vuxna blåskrabbo­r har en fyrkantig form jämför med svenska strandkrab­ban. Ryggen är max fyra centimeter bred och är helt slät mellan ögonen, utan veck eller taggar.
Bild: Matz Berggren, GU Skölden på vuxna blåskrabbo­r har en fyrkantig form jämför med svenska strandkrab­ban. Ryggen är max fyra centimeter bred och är helt slät mellan ögonen, utan veck eller taggar.
 ??  ??
 ?? Bild: Natalie Greppi ?? Erland Lettevall, är utredare vid Havs- och vattenmynd­igheten.
Bild: Natalie Greppi Erland Lettevall, är utredare vid Havs- och vattenmynd­igheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden