Bohusläningen

Sverige spelar åttondelsf­inal i Glasgow: ”Dålig planering”

- Anton Johansson/tt

Målet är avklarat.

Det blir en åttondelsf­inal i Glasgow den 29 juni. Men med en stor nackdel: Bristen på inresta svenska supportrar.

En andraplats i gruppen hade kunnat resultera i en blågul folkfest. Då hade Sverige mött Kroatien på Parken i Köpenhamn.

Men så blir det inte. Viktor Claessons sena 3–2-mål mot Polen såg till att Sverige avancerar som gruppsegra­re och spelar åttondelsf­inal i Glasgow 29 juni. Men det lär bli utan många svenska supportrar som i vanliga fall hade åkt dit för att heja fram Sverige.

I nuläget krävs det karantän i tio dagar samt covidtest dag två och åtta vid inresa till Skottland från Sverige. Något som förhindrar ett blågult supporteri­ntåg.

– Det är väldigt tråkigt att ett Em-slutspel ska spelas utan många svenska fans. Det är dålig planering kan jag tycka, att man lägger det i ett land där inga andra får komma in, så att säga. Det känns tråkigt. Men vi får hoppas att svenskar i Glasgow eller London får komma, jag vet inte riktigt hur det fungerar. Jag hade gärna sett många gula tröjor på läktaren, säger Albin Ekdal.

Skottland tillåter inresor

från England, med undantag från platser på så kallad nivå tre eller fyra, då särskilt tillstånd krävs. Man får exempelvis inte resa in från exempelvis Manchester eller Blackburn för närvarade.

Slovakien–spanien 0–5 (0–2)

0–1 självmål (30), 0–2 Aymeric Laporte (45), 0–3 Pablo Sarabia (56), 0–4 Ferran Torres (67), 0–5 självmål (71). Varningar, Slovakien: Ondrej Duda, Milan Skriniar. Spanien: Sergio Busquets, Jordi Alba. Domare: Björn Kuipers, Nederlände­rna.

Publik: 11 204.

Viktor Claesson, som i S:t Petersburg avgjorde inför sin familj på läktaren, delar Ekdals åsikt.

– Först och främst är det tråkigt att vi inte kan ha så många svenska fans som vi önskar. Det är synd att det inte är samma regler i Europa under ett EM och samma chans att komma till alla matcher. Men det är så det är, säger han.

Inför matchen mot

Polen sade högerbacke­n Mikael Lustig, tidigare i Celtic, att han får dra sitt strå till stacken om det skulle bli Glasgow i en åttondelsf­inal.

– Fans kommer vi säkert ha. Det finns nog många i Storbritan­nien som kan ta sig dit. Jag har många vänner i Glasgow som får lösa det, säger han.

 ?? Bild: Erik Simander/tt ?? Sverige vann över Polen och tog sig vidare till åttondelsf­inal i EM.
Bild: Erik Simander/tt Sverige vann över Polen och tog sig vidare till åttondelsf­inal i EM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden