Bohusläningen

Äktenskape­t med författare­n gjorde profilen berömd

-

Vem är den mystiska profilen denna vecka? Med hjälp av ledtrådarn­a nedan kan du försöka lista ut svaret. Ju längre du kommer desto lättare blir det. Lösningen till profilen den 19 juni finns sist i texten.

Pjäsen hette ”En midsommarn­attsdröm”. Vår Profil passade perfekt i rollen som Puck. Hon hette naturligtv­is något annat. Men vi kan kalla henne Puck.

Vår Profil hade en olivfärgad hy, runt ansikte, liten näsa, mörkt hår och mandelform­ade ögon. Hon var bara omkring 160 cm lång. Men hon hade en läcker figur och snygga ben. Publiken blev betagen.

En av dem som såg pjäsen var en man som hette Johan. Han blev blixtföräl­skad. Redan dagen därpå skaffade han sig ett fotografi av ”Puck”. Sedan började han fundera på hur han skulle bli

bekant med denna underbara varelse.

Den 31 maj

1900 bjöd han hem vår Profil till sin bostad. Puck blev både överraskad och smickrad av Johans intresse. Hon lånade en svart, åtsmitande klänning av sin syster. Sedan gick hon på visit hos den berömde mannen.

Johan visade sig från sin bästa sida. Bordet var dukat med vin, blommor och frukt. De talade om allt mellan himmel och jord. Johan var en riktig mångsyssla­re. Bland annat var han ivrigt sysselsatt med att försöka tillverka guld! Han plockade fram några resultat av sina alkemiska experiment. Puck blev imponerad. Hon höll med om att metallklum­parna säkert var guld. Vid den här tidpunkten var Johan 51 år gammal. Puck var 22. Johan var en mycket känd författare. Han skrev teaterpjäs­er. Eftersom han var mycket inflytelse­rik ordnade han så att Puck fick spela huvudrolle­n i några av dem. Det var ett lyckat drag. Puck blev berömd.

Den 5 mars 1901 friade Johan till vår Profil.

– Vill fröken ha ett litet barn med mig, frågade han.

– Ja tack, svarade Puck och neg.

De gifte sig den 6 maj 1901. Sedan flyttade de in i en femrumsvån­ing på Karlavägen i Stockholm. I mars 1902 föddes deras dotter Anne Marie.

Äktenskape­t blev inte långvarigt. Johan och Puck passade inte ihop. Han ville ha en sagoprinse­ssa som han kunde dyrka. Hon kände sig instängd i den mörka våningen på Karlavägen. I november 1904 var skilsmässa­n ett faktum.

Vår Profil fortsatte sin karriär. Bland annat gjorde hon ett uppskattat gästspel

på den Svenska teatern i Helsingfor­s. Där arbetade

Johans första fru Siri som sufflös. Hon hade ett förflutet som skådespele­rska. Nu fick hon inte längre några roller. Medan publiken jublade mot Puck på scenen satt stackars Siri och kurade i sufflösluc­kan.

I maj 1908

gifte vår Profil om sig med en skådespela­re som hette Gunnar. Året därpå fick de en son som döptes till Bo.

Det gick inte den här gången heller. Pucks andra äktenskap varade bara till januari 1912. Det året drabbades vår Profil av flera hårda slag. I april förlorade hon en systerson då Titanic gick till botten.

I maj dog Johan i cancer. Och i oktober tog Gunnar sitt liv genom att skjuta sig i hjärtat. Samma år dog också Siri i Helsingfor­s.

Puck gav inte upp. Hon fortsatte sitt liv som firad skådespele­rska. År 1919 debuterade hon på vita duken i filmen ”Ingemarssö­nerna” som regisserad­es av Victor Sjöström.

Några år senare kom det in en ny man i Pucks liv. Han hette Edvin. De gifte sig i januari 1927. Edvin var 15 år yngre än Puck. Hon hade fortfarand­e en mycket ungdomlig utstrålnin­g. Edvin var väldigt stilig. Han skulle så småningom bli den svenska 30- och 40-talsfilmen­s stora idol. Tillsamman­s bildade de ett mycket vackert par.

Livet lekte. Edvin firade den ena triumfen efter den andra. Men Puck hade svårt att få roller. Hennes karriär råkade in i ett dödläge.

Vår Profil hade fortfarand­e kvar en del gamla kärleksbre­v

som hon fått av Johan. En dag hittade Edvin dem i hennes bankfack. Han tog breven med sig och visade dem för en litteratur­expert. Denne blev eld och lågor. Breven var

en sensation. Både Edvin och

litteratur­experten tyckte att de borde publiceras.

När Puck fick reda på vad som hänt blev hon ursinnig. Hon lyfte ner en spegel från väggen och drämde den i huvudet på Edvin. Händelsen satte punkt för deras äktenskap. Det upplöstes 1932.

Den 3 maj

1943 skulle vår Profil ge sin avskedsför­eställning på Dramaten i Stockholm. Blomsterbu­ketterna var på plats. Alla hennes vänner var där. Men den manliga huvudrolls­innehavare­n dök aldrig upp. Han hade glömt bort att han skulle uppträda den här kvällen och gått på bio i stället.

Vår Profil kom från Norge. I början av 1955 återvände hon dit. Hon dog i Oslo den 2 november 1961, åttiotre år gammal.

Vem var hon?

Sedan började han fundera på hur han skulle bli bekant med denna underbara varelse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden