Bohusläningen

Supertåget lockar företag till Uddevalla

- Jesper Ahlcrona

Efter att kommunerna i Bohuslän tröttnat på regeringen­s ointresse av att bygga en ny järnvägsba­na tog de saken i egna händer. Nu kommer drygt 25 företag till Uddevalla för att få mer informatio­n om projektet.

– Det går ganska fort att konstatera att det inte är ett luftslott, säger Anders Brunberg som är projektled­are på Skagerrakb­anan.

Som Bohuslänin­gen tidigare rapportera­t ser kommunerna i Bohuslän över möjlighete­n att bygga en järnväg för snabbtåg mellan Göteborg och Oslo.

Nu går processen in i nästa fas. Den 1 juli kommer runt 25 företag, några via länk på grund av pandemin, till Uddevalla efter att projektgru­ppen skickat ut en så kallad RFI (request for informatio­n) för bygget. En RFI är ett förfrågnin­gsunderlag som används vid upphandlin­gar och det är ofta den första formella kontakten som tas mellan en kund och en leverantör i en upphandlin­g.

– Det går ganska fort att konstatera att det inte är ett luftslott och hur företag som vill vara med och bygga de olika delarna, säger Anders Brunberg som är projektled­are på Skagerrakb­anan och chef för avdelninge­n Hållbar tillväxt vid Uddevalla kommun. Det var i mars som Bohuslänin­gen först rapportera­de om den dittills okända planen att bygga en 28,5 mil lång järnväg mellan Surte i söder och Ski utanför Oslo, i norr. Järnvägen ska använda sig av konceptet med brobanor där spåren ligger på betongpela­re. På den svenska sidan planeras stationer i Strömstad, Munkedal, Uddevalla, Kungälv och Göteborg, och eventuellt i Tanum och Stenungsun­d. Samtliga kommuner, förutom Tanum, har skrivit under avsiktsför­klaringen för att se om det är möjligt att bygga Skagerrakb­anan. Intresset från potentiell­a leverantör­er har också varit relativt stort och företag som kommer till Uddevalla den 1 juli kommer från både Sverige och Norge, men även internatio­nella aktörer är intressera­de av att veta hur långt processen är gången, hur det ska byggas, vilken teknik som ska användas och hur tunnlar, broar och brobanor ska se ut.

Hur ser er tidsplan ut?

– Vår ambition är att byggnation­en ska gå i gång 2023 eller 2024 för att hålla tidsplanen på 2028. Där någonstans borde det första spadtaget vara gjort. Men i stora projekt finns det många frågor man jobbar parallellt med, till exempel miljökonse­kvensbedöm­ningar, detaljplan­er, projekteri­ngar och så vidare, säger Anders Brunberg.

Vad skulle en eventuell ny tågbanan tillföra Bohuslän?

– Vi har restider på en och en halv timme till Göteborg och det är inte acceptabel­t. Det gör att vi inte har samma pendelmöjl­igheter till en stor arbetsmark­nad som man har i övrigt i regionen. Bohuslän har en usel tågbana så det finns all anledning att skapa förutsättn­ingar för Västsverig­e, samt kopplingen till både Osloregion­en och Europa, det skulle en ny tågbana göra.

Har kommunerna i Bohuslän gått ihop i det här projektet?

– Det har vi gjort. Vi vill att Västsverig­e lever upp till sin potential och alla de effekter den nya järnvägen skulle få på regionförs­toring, tillväxt, kompetensf­örsörjning, medborgare­ns utveckling och tillgängli­ghet. Det är det som är vår ambition, på alla sätt och vis. Det finns ett antal effektmål som vi vill uppnå. I veckan rapportera­de Bohuslänin­gen att förslaget med den nya järnvägen har varit uppe för diskussion i Munkedals kommun där det är oklart om satsningen har tillräckli­gt politiskt stöd. Enligt skisserna som finns ska järnvägen byggas i närheten av nuvarande E 6 med en station i Gläborg. I Munkedals kommunstyr­elsen var det bara Moderatern­a och Liberalern­a som ställde sig bakom förslaget.

– Det här innebär inte att vi säger ja till en järnväg utan att vi säger ja till att frågan ska utredas, säger kommunalrå­det Jan Hognert (M). Varken Västra Götalandsr­egionen eller staten är inkopplad då projektgru­ppen vill visa att det går att genomföra innan det presentera­r något konkret.

– Vi vill inte höra att det inte går, vi vill börja med att visa att det går. Vi måste ha kontakt med staten så småningom, bland annat för att få bygga över två länder. Men innan vi har ett färdigt förslag som håller och en färdig finansieri­ng är det inte viktigt, säger Anders Brunberg.

 ?? Bild: Skanska ?? Ett antal kommuner har gått i hop för att få till ett snabbtåg mellan Göteborg och Oslo. Nu ska ett 25-tal företag samlas i Uddevalla för en så kallad RFI (request for informatio­n).
Bild: Skanska Ett antal kommuner har gått i hop för att få till ett snabbtåg mellan Göteborg och Oslo. Nu ska ett 25-tal företag samlas i Uddevalla för en så kallad RFI (request for informatio­n).
 ?? Bild: Maria Lundberg ?? Anders Brunberg är projektled­are för planeringe­n av Skagerrakb­anan och chef för avdelninge­n Hållbar tillväxt vid Uddevalla kommun.
Bild: Maria Lundberg Anders Brunberg är projektled­are för planeringe­n av Skagerrakb­anan och chef för avdelninge­n Hållbar tillväxt vid Uddevalla kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden