Bohusläningen

Kommuner i Bohuslän tappar i ranking

- Alice Dadgostar alice.dadgostar@bohuslanin­gen.se

Varje år sammanstäl­ler tidningen Fokus vilka av Sveriges 290 kommuner som är bäst att bo i. Årets version är ingen vidare läsning för många av Bohusläns kommuner.

– Jag har lite svårt att förstå det, säger kommunstyr­elsens ordförande i Munkedal Jan Hognert (M), som tappat 33 placeringa­r på listan.

Det är inte riktigt lika bra att leva i kommunerna i Bohuslänin­gens område i år, jämfört med 2020.

I alla fall om man ska tro tidningen Fokus årliga sammanstäl­lning.

I topp ligger

för andra året i rad Lomma i Skåne. I botten ligger, förskonand­e nog, ingen ensam – istället redovisas kommunerna på plats 271290 utan inbördes ordning.

I vårt bevaknings­område är det Orust som placerar sig högst upp på listan, tätt följd av Sotenäs. Men kommunerna tappar ändå 39 respektive 23 placeringa­r. Färgelanda och Lysekil hamnar dock betydligt längre ner, på plats 269 och 270.

Kommunstyr­elsens

ordförande i Uddevalla, Ingemar Samuelsson (S), anser att det är bekymmersa­mt att kommunen ligger sämre till än för några år sedan. 2014 låg kommunen exempelvis på plats 40, och så sent som 2018 på plats 43. Sedan 2018 har de alltså tappat 133 placeringa­r.

– Det är ju alltid kul att ha en bra rankning, men samtidigt svårt att vara missnöjd. Vi attraherar fortfarand­e.

Han gissar att

det är andra kommuner som lyft, snarare än att Bohusläns kommuner sjunkit.

– Jag har svårt att se någon annan förklaring. Vi har havet och allt vi alltid haft. Det är inte mycket som har förändrats de senaste åren, säger Ingemar Samuelsson.

Sedan 16 år

tillbaka rankar Fokus alla Sveriges kommuner utifrån ett antal faktorer. Länge kallades listan ”Bäst att bo” men sedan 2019 går sammanstäl­lningen under titeln ”Bäst att leva”. Man har sedermera utvecklat sitt att mäta, bland annat genom att lägga till kategorier och öka jämförelse­n av exempelvis resultat och investerin­gar i utbildning.

Kommunstyr­elsens

ordförande i Munkedal Jan Hognert (M) har ”lite svårt att förstå” nedgången.

– Vi har en fantastisk kommun med bra läge och infrastruk­tur, säger Jan Hognert.

 ?? Bilder: Alice Dadgostar ?? ”jag har bott här i nästan två och ett halvt år och trivs bra. Här finns bra affärer och tåg som går direkt till göteborg”, säger uddevallab­on sami Hassan.
Bilder: Alice Dadgostar ”jag har bott här i nästan två och ett halvt år och trivs bra. Här finns bra affärer och tåg som går direkt till göteborg”, säger uddevallab­on sami Hassan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden