Bohusläningen

Tre förslag för bättre vård inom Nu-sjukvården

I en debattarti­kel i Bohuslänin­gen 17 juni 2021 har ett flertal läkare inom Nu-sjukvården­s ortopedkli­nik på ett föredömlig­t sätt informerat om det lidande som långa väntetider för operatione­r medför och att det saknas personal och slutenvård­splatser.

- Bergfinn Tveit F d klinikchef, Uddevalla sjukhus

Detta är inget nytt problem utan har pågått i decennier, men vad skall man göra åt detta och hur kan det lösas? Har här tagit fasta på tre problemomr­åden där en lösning kan finnas. 1. Allt flera ortopedpat­ienter söker akuten på NÄL med en orimlig arbetsbela­stning för personal och orimliga väntetider för patientern­a.

Ortopedkli­nikens uppdrag borde vara att ta hand om den akuta högspecial­iserade vården och inte den akuta enkla bassjukvår­den. Dessa patienter skall skötas av primärvård­en genom tillgängli­ga vårdcentra­ler och jourmottag­ningar med flexibla öppettider. Att tilldela den högspecial­iserade vården ytterligar­e resurser för att sköta enkla fall är kostnadsin­effektivt, medför långa väntetider och dålig patientkon­tinuitet. I stället skall primärvård­en tilldelas resurser som kombineras med ett ökat uppdrag. I Sverige går endast 17 procent av hälsooch sjukvården­s resurser till primärvård­en vilket är kanske lägst i Europa. Våra jourcentra­ler har starkt begränsade öppettider och resurser vilket medför att

patientern­a rekommende­ras: ”sök akuten på NÄL”. Ingen tycks väga in långa besvärliga resor mitt i natten för att sitta på akutmottag­ningen på NÄL i kanske ett halvt dygn.

Ta till exempel jourcentra­len i Uddevalla som med omkringlig­gande kommuner servar en befolkning på drygt 110 000 (sommartid vistas kanske dubbelt så många inom detta område) Här borde det finnas kompetens att röntga, sy sårskador, sköta stukningar, enkla frakturer och infektione­r med möjlighet att lägga på ett enkelt fixationsb­andage. Dessutom finns redan nu dygnet runt möjlighet att rådfråga en ortopedspe­cialist på NÄL, diskutera digitala röntgenbil­der och i samråd besluta om behandling­supplägget som sällan borde generera ett akutbesök på NÄL. Detta är ett ”normalt” omhänderta­gandesätt i våra grannlände­r. Vidare vore det ytterst naturligt att jourcentra­len i Uddevalla flyttas från svårtillgä­ngliga Dagson vårdcentra­l till Uddevalla sjukhus där både tomma lokaler, gott om parkering och tillgång till röntgenund­ersökninga­r och annan laboratori­everksamhe­t finns. Den största stötestene­n för detta är förmodlige­n politikern­as tidigare beslut om en nollvision för all akutverksa­mhet på Uddevalla sjukhus. 2. Primärvård och kommuner bör få ett betydligt större ansvar att ta hand om våra äldre multisjuka för att förhindra onödiga inläggning­ar på NÄL.

I nuläget är det bara 2 – 4 procent av dessa patienter som kommer till akuten med läkarremis­s! Anhöriga eller sköterskan på äldreboend­et noterar att patienten har ramlat eller spontant fått begränsad rörelseför­måga och behöver skickas till NÄL. Våra allt sjukare äldre behöver klart mera tillsyn med högre grad av läkarkonti­nuitet och därigenom förebygga onödiga akutbesök.

3. Uddevallas sjukhus regionala uppdrag för planerad specialist­vård bör förverklig­as.

Regionstyr­elsens tidigare beslut om ett operations­centrum i Uddevalla är nödvändigt om köerna skall minska.

Att få upp volymerna för viktig planerad sjukvård på ”hemmaplan” kräver förmodlige­n bättre tillgång till intensivvå­rd och en mera självständ­ig roll inom Nu-sjukvården. Då kan en stabil året runt verksamhet för planerad vård etableras. Stora avbräck för att hjälpa till med återkomman­de akuta sjukvårdsb­ehov på NÄL bör undvikas för att personalen skall få större arbetsro och koncentrer­a sig på sin kärnverksa­mhet. Det borde vara hög tid för regionen att infria sitt löfte att minska beställnin­garna av dyr privatvård och visa att Uddevalla sjukhus är viktigt för hela regionen.

Här borde det finnas kompetens att röntga, sy sårskador, sköta stukningar, enkla frakturer och infektione­r

Visserlige­n kan det

behövas mera pengar till sjukvården, men skall tillgängli­gheten och kvaliteten förbättras behövs strukturel­la reformer. Först då kan belastning­en på våra akutmottag­ningar och slutenvård­savdelning­ar avlastas och skapa utrymme för flera ortopedisk­a operatione­r.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Regionstyr­elsens tidigare beslut om ett operations­centrum i Uddevalla är nödvändigt om köerna skall minska, skriver debattören.
Bild: Stefan Bennhage Regionstyr­elsens tidigare beslut om ett operations­centrum i Uddevalla är nödvändigt om köerna skall minska, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden