Bohusläningen

Ny evighetssk­ulptur har hittat sitt hem på norra Orust

-

Göteborgsk­onstnären har nu tagit farväl av ännu en evighetssk­ulptur. Den här gången var resan inte lika lång och nu står ”Infinity Eight” på sin plats på norra Orust.

Förra våren vinkade Göteborgsk­onstnären Pål Svensson farväl till sin ”Infinite Eight” som seglade över Atlanten till USA. Där hittade den sin plats vid Jule Collins Smith Museum of fine art, Auburn, Alabama. Den här gången var resan inte lika lång men ändå ett äventyr.

– Vi lastade den på onsdagskvä­llen på traktorn, sedan gick färden från min ateljé i Göteborg över Tjörnbroar­na och nu har den landat här på norra Orust, säger konstnären Pål Svensson och visar vägen ner till strandkant­en där arbetet med att få skulpturen på plats är i full gång.

– Vad tycker du? Är den rätt placerad? Undrar Pål och kisar i solljuset.

Från vår vinkel är den över två meter höga, och tre ton tunga, åttan lite bredare upptill och smalare nertill, men när vi kommer närmare, i rätt vinkel, ser vi tydligare hur ”Infinty eight” får formen av just en åtta.

– Den här har vi gjort i halländsk gnejs, den förra gjorde vi i svensk svart diabas.

Diabasen är hårdare

och svårare att arbeta med än gnejsen förklarar Pål;

– Gnejs är mjukare och det är lättare att polera stenen.

Påls assistent David Knutsson, som är den som numera utför det mesta av själva hantverket instämmer;

– Och så blir det så fina färgmönste­r i gnejsen. Det händer mer.

– Ja, det röda är nästan som eldflammor, säger Pål och visar hur ådrorna i stenen rör sig uppåt på skulpturen.

I sju år

har stenhuggar­en David Knutsson från Skövde arbetat hos Pål Svensson.

– Jag orkar inte det fysiska arbetet lika bra längre, då är det skönt att ha det här samarbetet med David. Han har lärt sig mycket snabbt, och jag kunde inte ha en bättre hantverkar­e.

”Infinity Eight” som nu verkar har hittat sin rätta placering i gräset nedför ett privat sommarresi­dens i Morlanda på Orust är en evighetssy­mbol. Ett Möbiusband med en lång rektangulä­r yta som vridits ett halvt varv så att det längs sin nya bana har en sida och en kantlinje.

– En form som består av endast en yta, trots att den har flera sidor. Jag har gjort den fyrsidig, så att det blir en skulptur med en volym med fyra sidor, som en balk. om man rör sig på ytan, exempelvis en liten myra, så är den oändlig, det finns inget slut. Den består alltså av en enda yta, trots att det ser ut som fyra sidor. Den här är huggen ur ett stycke och det var därför jag var nyfiken på att göra den här, för att se om det gick att hugga ur just en sten. Om det skulle hålla.

Pål började med

att göra en mindre skulptur i lera innan arbetet med det stora stenblocke­t börjar. Arbetstide­n för just det här verket blev åtta månader. Och fler evighetssk­ulpturer hoppas Pål att han får göra.

– Den här är ju 2,20 meter det hade varit häftigt att se om det går att göra en ännu större. Sedan tycker jag de är fina när de ligger ned med, men familjen här ville ha den stående och det känns bra nu när de känner att det blev som de hade tänkt.

 ?? Bild: Sara Kirudd ?? Pål Svensson och David Knutsson ser till att ”Infinity Eight” hamnar i sin rätta position. Skulpturen är i halländsk gnejs och är 2,2 meter och väger 3 ton.
Bild: Sara Kirudd Pål Svensson och David Knutsson ser till att ”Infinity Eight” hamnar i sin rätta position. Skulpturen är i halländsk gnejs och är 2,2 meter och väger 3 ton.
 ?? Bild: Sara Kirudd ?? Evighetssy­mbolen är ett Möbiusband med en lång rektangulä­r yta som vridits ett halvt varv så att det längs sin nya bana har en sida och en kantlinje.
Bild: Sara Kirudd Evighetssy­mbolen är ett Möbiusband med en lång rektangulä­r yta som vridits ett halvt varv så att det längs sin nya bana har en sida och en kantlinje.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden