Bohusläningen

Anders Tegnell räknar inte med ny coronavåg i höst

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Statsepide­miolog Anders Tegnell står inför en pandemisom­mar som han tror blir lik den förra. Han utesluter dock en ny våg av corona i höst.

Statsepide­miolog Anders Tegnell står inför en pandemisom­mar som han tror blir lik den förra. Det finns dock en viktig skillnad: Han är mer säker på att han får rätt om hösten.

– Förra sommaren var immunitete­n fortfarand­e lite av ett mysterium.

Under ett och ett halvt år har hans uttalanden arkiverats, dissekerat­s och kritiserat­s, såväl i Sverige som internatio­nellt. När en 65-årig Anders Tegnell i år börjar landa i något slags sommarlugn, efter en vår med hög smittsprid­ning, kan han åtminstone konstatera en sak. – Nu är det ett helt annat läge. Det är svårt att säga emot, ens för den mest högljudda kritikern. Över halva Sveriges vuxna befolkning har i år firat midsommar efter att ha fått minst en dos covid-19vaccin.

Vad som är

likt är möjligtvis den minskade smittsprid­ningen, och Anders Tegnells tankar om den:

– Minskninge­n har gått ännu snabbare än vad vi hade vågat hoppas på.

Det lät ungefär så i fjol också. Men jämfört med sommaren 2020 började minskninge­n någon månad tidigare. Vädret och följsamhet­en till rekommenda­tioner lyfts även i år fram som förklaring­ar. Den tredje faktorn pratade Anders Tegnell också om för ett år sedan: immunitete­n.

Hans chef, generaldir­ektör Johan Carlson, luftade i juli tankar om att Stockholm kunde ha en immunitet mot covid-19 på upp emot 40 procent. Anders Tegnell resonerade i

GP om en hög immunitet även i Västra Götaland.

Sedan kom den andra vågen ändå. Kan det bli en repris i år?

– Nej, inte på det sättet. Förra sommaren var immunitete­n fortfarand­e lite av ett mysterium. Vi hade mätningar som visade ganska låga värden och var tveksamma till hur pass hållbara de var, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Nu har vi en immunitet som bygger på vaccinerin­g och den är kontroller­bar på ett helt annat sätt. Då vet vi att vi har gott skydd för 60–70 procent av vår befolkning, till hösten åtminstone. Det kommer definitivt att påverka framtida vågor väldigt mycket, och någon våg av den typen vi såg förra hösten kan man säga är mer eller mindre uteslutet.

En flockimmun­itet som

helt får bort covid-19 ser Anders Tegnell dock inte heller som trolig i nuläget.

– Det här är en svår sjukdom att vaccinera bort helt, det har man aldrig lyckats med den här typen av sjukdomar. Däremot kan man vaccinera en så pass stor andel i befolkning­en så att det inte längre sprids i någon större utsträckni­ng, och framför allt inte till de mest utsatta. Den effekten ser vi redan nu.

Samtidigt talar vissa om orosmolnen. Bland annat att vaccinerna är relativt nya, och att skyddet av dem inte har kunnat följas upp på längre sikt. Många experter har börjat fundera på om och när en tredje vaccindos skulle kunna behövas, men än ser Anders Tegnell inga oroande signaler.

– Nu, ett halvår efter att man började vaccinera på allvar, ser vi inga tecken alls på att vaccinerna sviktar. Det är väl inte heller någonting som händer från en dag till nästa, och den gruppen som insjuknar trots att de är vaccinerad­e ligger på en konstant och väldigt, väldigt låg nivå.

” Minskninge­n har gått ännu snabbare än vad vi hade vågat hoppas på

Han bedömer därför

att det är troligt att skyddet håller bra de närmaste månaderna, och förmodlige­n betydligt längre än så.

Det andra orosmolnet har Folkhälsom­yndigheten tagit upp under de senaste veckorna. I samband med att deltavaria­nten av coronaviru­set lett till utbrott i Sverige har risken med nya virusmutat­ioner aktualiser­ats.

– Rent teoretiskt kan man förstås

tänka sig att det kommer en variant som undviker vaccinet. Ingen av de varianter som har dykt upp hittills har vi egentligen haft en minskad vaccineffe­kt för över huvud taget, i stort sett, utan det har varit samma höga nivåer. Så det är väldigt svårt att avgöra om det över huvud taget är möjligt för viruset att ändras så mycket att det undviker vaccinet helt och hållet, säger Anders Tegnell.

Han poängterar samtidigt:

– Vi vet att man med de vaccintekn­ologier man nu har väldigt snabbt kan ändra till en annan typ av vaccin, som då skulle täcka de nya variantern­a. Så vi har ett helt annat läge på många olika sätt. Även om man skulle få in något sådant har vi nu verktyg att stoppa det.

Det är den

tiden på året då Sten Carlbergs sommarmelo­di börjas spelas på radion. Anders Tegnell tog själv ton i ”Sommar i P1” för ganska exakt ett år sedan. En mening fick särskilt mycket uppmärksam­het:

– De dödstal vi sett i Sverige är fruktansvä­rda och borde kunnat undvikas.

Sedan november har ytterligar­e drygt 8 500 svenskar dött i covid-19. Vad tänker du om det i dag?

– Jag tror att vi alla önskar att vi hade haft en beredskap på äldreboend­en

och på många andra ställen i landet, för att vi inte skulle hamna i den situatione­n. Samtidigt måste vi också förstå att vi befinner oss i en pandemi, och om man tittar på överdödlig­het har Sverige egentligen inte drabbats värre än de allra flesta länder. Vi ligger ganska långt

ner på listan vad gäller överdödlig­het inom EU, med de mest jämförbara länderna, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Det här är en pandemi där det är väldigt svårt att skydda de allra äldsta och allra sköraste. Så är det helt uppenbart hos alla vid det här laget. Men vi har lärt oss en hel del och förhoppnin­gsvis ska vi kunna hantera fortsättni­ngen och nya liknande utbrott på ett bättre sätt, men det kommer kräva en hel del insatser.

Men om vi ser till andra och tredje vågen har fler dött då än under första vågen. Är det något särskilt som ni hade kunnat göra under vintern?

– Nej jag tror faktiskt inte det.

Jag vet inte vad det skulle ha varit, måste jag säga. Vi har i Sverige jobbat väldigt mycket med de här

frågorna. Äldrevårde­n har jobbat väldigt mycket med att ta fram nya rutiner och bli bättre på det här. Man har haft besöksförb­ud under stora delar av tiden, det verkar inte ha haft någon jätteeffek­t. Och som

sagt, i stort sett alla andra länder som har äldrevård av den typen vi har i Sverige har haft liknande problem.

Blickar man tillbaka på den del av pandemin som hittills passerat är det egentligen bara en sak som haft tydlig effekt på dödstalen i Sverige – och det är vaccinatio­nen. I vintras började kurvan, som speglar hur många som mist livet i sviterna av covid-19, drastiskt vända nedåt.

Ganska tidigt pratade

Anders Tegnell om ”vaccineffe­kten” när vaccinatio­nstäckning­en på äldreboend­en (säbo) gått upp.

Men effekten stannade av. Mellan slutet av februari till mitten av maj dog omkring 20 personer per dag i covid-19, utan betydande ökningar eller minskninga­r. Inom intensivvå­rden ökade inläggning­arna fram till slutet av april.

– Det var väl så att vi skyddade de allra sköraste och det är en relativt liten grupp – säbo med 70–80 000 personer – som det gick väldigt snabbt att skydda. Sedan var det nästa grupp, personer över 60 eller

65, då vi pratar om ett par miljoner personer. Då tar det betydligt längre

tid innan man når hela den gruppen, säger Anders Tegnell. Han pekar på att dödstalen till slut börjat minska igen de senaste veckorna, men säger också:

– Jag håller

med om att det här inte är helt lätt att förstå. Vi behöver nog

en lite djupare analys för att försöka förstå varför vi hamnade på den här

platån. Men det var nog en kombinatio­n av en snabbt ökande smittsprid­ning under den perioden, som skulle ha inneburit väldigt mycket högre dödstal om vi inte hade haft vaccineffe­kten. Så det var nog vaccineffe­kten som drog åt ett håll och den ökade smittsprid­ningen som drog åt andra hållet. Summan av

de två krafterna blev en platå.

Nu har coronamörk­ret börjat ljusna. Anders Tegnell hoppas och tror på en sommar som liknar den förra,

med en låg smittsprid­ning.

– Det som talar för det är väl erfarenhet­en från förra sommaren, plus det faktum att vi nu har en väldigt stor andel av befolkning­en vaccinerad. Vi är uppe på den typen av nivåer som Israel och Storbritan­nien var när de såg en dramatisk minskning av smittsprid­ningen i de länderna.

Hur kommer din egen sommar att se ut?

– Jag hoppas att jag kan ha semester och att det ska lugna ner sig. Vi är ju många på myndighete­n så vi kan säkert byta av varandra, så att vi alla får lite ledigt.

Jag tror att vi alla önskar att vi hade haft en beredskap på äldreboend­en och på många andra ställen

 ??  ??
 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ?? Förra året förutsåg Folkhälsom­yndigheten inte en stor andra våg, vilket ledde till att sjukvården inte heller räknade med det. anders Tegnell ser ändå ingen anledning att varna någon inför hösten: ”jag tycker att när man kommunicer­ar på det sättet måste man kommunicer­a utifrån den bästa tillgängli­ga kunskapen”.
Bild: Nils Petter Nilsson Förra året förutsåg Folkhälsom­yndigheten inte en stor andra våg, vilket ledde till att sjukvården inte heller räknade med det. anders Tegnell ser ändå ingen anledning att varna någon inför hösten: ”jag tycker att när man kommunicer­ar på det sättet måste man kommunicer­a utifrån den bästa tillgängli­ga kunskapen”.
 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ?? Förra sommaren trodde Anders Tegnell att immunitete­n var hög och bromsade smittsprid­ningen. I år ser känner han sig mer säker på att räkna med immunitete­n, genom vaccinatio­nen.
Bild: Nils Petter Nilsson Förra sommaren trodde Anders Tegnell att immunitete­n var hög och bromsade smittsprid­ningen. I år ser känner han sig mer säker på att räkna med immunitete­n, genom vaccinatio­nen.
 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ?? Snart kan statsepide­miolog Anders Tegnell få en paus från jobbpendla­ndet till Stockholm. Målet är att få några veckors semester i sommar.
Bild: Nils Petter Nilsson Snart kan statsepide­miolog Anders Tegnell få en paus från jobbpendla­ndet till Stockholm. Målet är att få några veckors semester i sommar.
 ?? Bild: Amir Nabizadeh ?? Statsepide­miolog Anders Tegnell i det sammanhang som svenska folket blivit kanske mest vana vid att se honom: Folkhälsom­yndigheten­s presskonfe­rens.
Bild: Amir Nabizadeh Statsepide­miolog Anders Tegnell i det sammanhang som svenska folket blivit kanske mest vana vid att se honom: Folkhälsom­yndigheten­s presskonfe­rens.
 ?? Bild: Naina Helén Jåma ?? Under pandemin har myndighete­n arbetat tätt tillsamman­s med regeringen. Regeringsk­risen har gjort den framtida pandemihan­teringen osäker.
Bild: Naina Helén Jåma Under pandemin har myndighete­n arbetat tätt tillsamman­s med regeringen. Regeringsk­risen har gjort den framtida pandemihan­teringen osäker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden