Bohusläningen

Krögare gläds över nya och lättare regler

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se

Från den 1 juli får restaurang­er hålla öppet som vanligt, och åtta personer får sitta runt bordet. I Uddevalla gläds krögare över beskedet: ”Har jublat sedan kvart över tre”.

Restaurang­erna får hålla öppet som vanligt från 1 juli. Dessutom får man nu sitta åtta personer runt bordet inomhus. För Uddevallak­rögare betyder det positiva beskedet mycket. – Jag har jublat sedan kvart över tre, säger en av dem.

I början av juni gick Sverige in i steg 1 av avveckling­en av restriktio­ner mot spridninge­n av covid-19. Då infördes bland annat längre öppettider för serverings­ställen, till 22.30.

På måndagen tog regeringen nästa steg mot att öppna samhället igen. Den 1 juli tas regleringe­n av öppettider för serverings­ställen bort. Det innebär att det, precis som innan pandemin, är kommunala regler som avgör hur länge ett serverings­ställe kan ha öppet.

Begränsnin­gen på max fyra personer per sällskap tas bort utomhus och inomhus höjs gränsen till åtta personer per sällskap.

På restaurang Lilla

huset i Uddevalla sitter Agnes Lindvall på måndagen med sin pappa Mattias Lundberg. De gläds över beskeden.

– Det känns jätteskönt med lättnadern­a och det är ju trevligt att kunna sitta ute och så, säger Agnes och får medhåll från pappa Mattias:

– Det är väl härligt. Just att man kan röra sig mer fritt nu och att man inte behöver vara på helspänn längre. Jag tycker dock att man fortfarand­e ska vara lite försiktig. Det känns också bra att vaccinatio­nerna kommit igång mer nu, säger han.

Inne i restaurang­en går telefonen varm med samtal från folk som vill boka bord till Em-matcherna.

– Jag såg presskonfe­rensen tidigare i dag. Vår verksamhet kommer att påverkas väldigt bra av lättnadern­a, bland annat för att folk kommer kunna se klart matcherna och sällskapen kommer att kunna sitta ihop. Det känns bra med beskedet, men lite som ett slag under bältet också. Men jag förstår ju att det måste gå stegvis, säger krögaren Ines Prazina.

På O’learys

i Uddevalla gläds personalen åt lättnadern­a i restriktio­nerna.

– Det kommer bli jättebra, säger restaurang­chefen Felicia Larsson. Dels för att vi kommer kunna ha öppet längre och att sällskapen kan vara större.

– Vi behöver inte längre dela på en familj med fem personer utan de kan sitta ihop.

Felicia Larsson berättar att det har varit tufft för verksamhet­en under restriktio­nerna, men att det ändå har gått runt. Det var med glädje som hon tittade på regeringen­s presskonfe­rens.

– Jag är så glad. Jag har gått och jublat sedan kvart över tre, säger Felicia Larsson.

Inne på restaurang­en

har dagens gäster precis börjat anlända. Makarna Liselotte och Jörgen Röhricht från Uddevalla berättar att de har saknat tiden utan restriktio­ner.

– Det är klart att man har saknat det, precis som alla andra tror jag, säger Jörgen Röhricht.

– Det känns bra att det går i lagom takt. Jag tror att det är rätt väg att gå med en stegvis öppning. Liselotte instämmer.

– Det blev ju nästan att man blev låst hemmavid så nu känns det bra att det börjar öppnas upp igen, säger hon.

 ?? Bild: Ella Persson ?? Mattias Lundberg och Agnes Lindvall sitter på Lilla husets uteserveri­ng.
Bild: Ella Persson Mattias Lundberg och Agnes Lindvall sitter på Lilla husets uteserveri­ng.
 ?? Bild: Niclas Jonasson ?? Många Uddevallab­or har bokat bord för att se fotbolls-em på Lilla huset efter regeringen­s nya besked.
Bild: Niclas Jonasson Många Uddevallab­or har bokat bord för att se fotbolls-em på Lilla huset efter regeringen­s nya besked.
 ?? Bild: Ella Persson ?? Inez Prazina är en av ägarna till restaurang Lilla huset.
Bild: Ella Persson Inez Prazina är en av ägarna till restaurang Lilla huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden