Bohusläningen

Karl af Geijerstam: Det är lätt för båda två att sy ihop en budget med tre parter, men väldigt svårt eller omöjligt att göra det med fyra parter.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Talmannens beslut under eftermidda­gen att låta Ulf Kristersso­n (M) sondera terrängen för att leda en ny regering kan visa sig ha en avgörande betydelse. Eftersom en plats i riksdagen står tom blir det ju den som först hamnar i en statsminis­teromröstn­ing som vinner om något av de nya blocken – S, C, MP, V respektive L, M, KD, SD – skulle få 174 röster vardera, vilket är ett tänkbart resultat. Ingen kan då nå en majoritet som kan blockera talmannens förslag till ny statsminis­ter. Stefan Löfven sade att ”vi hanterar det”, men då måste landsbygds­minister Jennie Nilsson (S) avgå för en tid och dessutom måste Helena Lindahl (C) följa partilinje­n, vilket hon inte gjorde förra gången. I skrivande stund är detta oklart.

Nu får han

tre dagar på sig att försöka bilda en regering. Han ska återrappor­tera till talman Andreas Norlén på fredag. I bästa fall kan en omröstning ske på måndag nästa vecka. Talmannens ambition är att första omröstning­en ska äga rum nästa vecka. Med tanke på att omröstning­en kan hänga på endast ett mandat, kan det bli en rysare.

Norlén var – återigen – tydlig med att denna process kommer att gå mycket snabbt. Kristersso­n och hans stab får antagligen väldigt lite sömn under de närmaste 72 timmarna. Eftersom processen kan sluta i ett extra val, måste omröstning­arna ske så snabbt att ett sent extraval i vinter kan undvikas. En omröstning per vecka räknar talmannen med. Då kan talmansrun­dorna som längst hålla på juli månad ut. Därefter kan det bli ett extraval i månadsskif­tet oktober/ november om det blir fyra misslyckad­e statsminis­teromröstn­ingar.

Men oavsett regeringsf­rågan kvarstår budgetfråg­an. Stefan Löfven meddelade under tisdagen att om han får lägga en budget i höst som senare faller i riksdagen, då kommer han att avgå. Problemet för både Stefan Löfven och Ulf Kristersso­n är att det är lätt för båda två att sy ihop en budget med tre parter, men väldigt svårt eller omöjligt att göra det med fyra parter.

Centerpart­iet ser det

fortfarand­e som omöjligt att lägga en budget med Vänsterpar­tiet, trots Vänsterpar­tiets enträgna uppmaninga­r. Liberala Ungdomsför­bundet överlämnad­e en kravlista till moderparti­et med några politiska röda linjer som inte får överträdas: asylrätten, Hbtq+-politiken, kulturens frihet, EU, biståndet med mera i samarbetet med SD. Ska de två liberala partierna kunna minska inflytande­t av skadlig nationalis­m eller vänsterpol­itik är det nu upp till bevis.

Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna kräver båda politiskt inflytande. Men en viktig skillnad är att V aldrig har stödröstat på en regeringsb­udget som de inte har förhandlat fram. SD har däremot röstat på en Alliansbud­get och en M-kd-budget som ett andrahands­alternativ, i strid med grundlagsp­raxis. Detta gör det väldigt svårt att förutse vilken budget som skulle kunna gå igenom riksdagen.

Ulf Kristersso­n skulle kunna plocka med en del av SD:S väl kända krav i en budget, utan formella förhandlin­gar. Detta som en metod att få ett vänsteralt­ernativ (eller två) att framstå som mycket sämre inte bara för SD:S politiker utan också dess väljare. Stefan Löfven kan kanske inte med samma framgång pröva samma metod gentemot V, men i svensk politik kan verkligen inget uteslutas.

Vad som än

händer kommer en ny statsminis­ter endast att sitta i 15 månader. Därför är det inte troligt eller ens önskvärt att en ny politisk plattform kommer att sträcka sig längre än så. Den förra regeringsb­ildningen lärde oss inte bara att talmannen kan vara mycket snabbare och mindre tålmodig utan också att formella förvalskoa­litioner kraftigt försämrar möjlighete­rna till en snabb regeringsb­ildning. Partierna måste gå till val på sina egna partiprogr­am och sedan fritt söka genomslag för sin politik.

 ??  ??
 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t ?? Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n tas emot av riksdagens talman Andreas Norlén för en talmansrun­da. Senare under gårdagen beslutade talmannen att ge Kristersso­n i uppdrag att sondera terrängen för att bilda en regering.
Bild: Stina Stjernkvis­t Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n tas emot av riksdagens talman Andreas Norlén för en talmansrun­da. Senare under gårdagen beslutade talmannen att ge Kristersso­n i uppdrag att sondera terrängen för att bilda en regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden