Bohusläningen

”Vi måste göra något om vi menar allvar med att bromsa de ökande klyftorna i samhället.”

-

LO vill se ett rättvisare skattesyst­em med hårdare beskattnin­g på inkomster över en miljon kronor per år, höjd kapitalska­tt, återinförd arvsoch gåvoskatt och höjd fastighets­skatt. Vi måste göra något om vi menar allvar med att bromsa de ökande klyftorna i samhället.

Dagens skattesyst­em är både orättvist och ohållbart!

Det är orimligt att en undersköte­rska i Uddevalla och en snickare i Trollhätta­n kan betala mer i inkomstska­tt än en person på Östermalm som lever på avkastning­en av sin förmögenhe­t. Eller att en villa i Danderyd har samma fastighets­avgift som ett radhus i Ödeborg.

Förutom att vara orättvist är skattesyst­emet otillräckl­igt för att finansiera välfärden.

För att trygga

kommunsekt­orns finansieri­ng måste staten därför ta ett större finansieri­ngsansvar för välfärden.

Statsbidra­gen måste höjas och kommunalsk­atten bli jämnare mellan kommunerna.

På inkomstska­ttesidan vill LO se en särskild ”rättvisesk­att’’ på inkomst av tjänst över en miljon kronor om året. Jobbskatte­avdraget bör avskaffas och ett förvärvsav­drag lika för alla former av förvärvsin­komster införas.

Dagens skatteredu­ktioner och skatteavdr­ag ska stramas åt. De orättvisa rut- och rotavdrage­n bör exempelvis ses över.

Kapitalbes­kattningen bör bli enhetlig och höjas till 35 procent. Alla särregler för beskattnin­gen av fåmansbola­g bör slopas.

Dagens fastighets­avgift,

som infördes när fastighets­skatten avskaffade­s, bör ersättas med en markskatt på småhus och bostadsrät­ter. Beskattnin­gen ska ske i proportion till bostadens värde. För att skydda normalinko­msttagare bör skatten begränsas i förhålland­e till inkomsten precis som i det gamla systemet som ogillades av de rika.

De avskaffade arvs- och gåvoskatte­rna skall återinföra­s men dock bara på större arv.

Efter krisen behöver Sverige en nystart med omfattande investerin­gar i såväl välfärd som infrastruk­tur för att klara klimatkris­en.

Vi behöver ett

skattesyst­em som kan möta dessa behov, som gynnar vanligt folk i stället för eliten, och som gör det möjligt för Sverige att återigen bli världens mest jämlika land.

Det är inte invandrarn­as eller någon annan marginalis­erad grupps fel att ojämlikhet­en ökat lavinartat. Det är politiska beslut i tro på dynamiska effekter, en slags ”trickle down”-effekt där alla skall få det bättre om bara dom rika gynnas mer. Resultatet för jämlikhete­n är förödande. Dags för förändring!

” Det är inte invandrarn­as eller någon annan marginalis­erad grupps fel att ojämlikhet­en ökat lavinartat

 ?? Bild: Anete Lusina ?? Dagens fastighets­avgift, som infördes när fastighets­skatten avskaffade­s, bör ersättas med en markskatt på småhus och bostadsrät­ter, anser debattörer­na.
Bild: Anete Lusina Dagens fastighets­avgift, som infördes när fastighets­skatten avskaffade­s, bör ersättas med en markskatt på småhus och bostadsrät­ter, anser debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden