Bohusläningen

Mimmie Björnsdott­er Grönkvist: Humanistis­k utbildning kräver kvalitet

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

Befinner sig humanioran i kris? Ett stadigt sjunkande antal sökande och antagna det senaste decenniet har väckt debatt om frågan. Trots att de humanistis­ka ämnena – däribland språk, filosofi, idéhistori­a och konstveten­skap – tenderar att tillskriva­s eviga värden, tycks de värderas lågt i Sverige.

Nyligen på SVD debatt (6/6) skrev tre forskare från Lunds universite­t och varnade för att underskatt­a bildningen­s betydelse. Detta utifrån sin rapport ”Humanistis­k kunskap och kompetens”, där de med hjälp av en enkätunder­sökning kartlagt hur humanister upplever nyttan av sin utbildning efter examen.

Hur upplever då

humanister­na själva till sin utbildning? Det som uppges i svaren pekar såväl på nytta för individens personliga utveckling, eller vad som skulle kunna kallas ”bildning”. De har fått nya och fördjupade kunskaper, utvecklat kritiskt tänkande och har lättare att förstå samhällsde­batten. Det har ett stort värde i sig.

Samtidigt är det ofta just det allmänna bildningsv­ärdet som får rycka ut för att försvara humanioran, medan ämnets rykte som förberedan­de för yrkeslivet är mer skamfilat. Studentern­a ”utbildas för arbetslösh­et” heter det ibland. Rapporten ger en något muntrare bild. Majoritete­n av de svarande har fått jobb efter studierna, få har varit långtidsar­betslösa. Många anser dessutom att de drar nytta av sina lärdomar från studierna och främst de med antingen en kandidatel­ler masterexam­en anser att de förbättrat sina möjlighete­r på arbetsmark­naden

Det sista är inte särskilt förvånande. För arbetsgiva­re kan en examen ha ett viktigt signalvärd­e. Högre studier kräver förmågor – såsom självständ­ighet, ansvarskän­sla, förmåga att planera och slutföra saker – som är svåra att mäta på en arbetsinte­rvju. Samtidigt pekar svaren på att många arbetsgiva­re antingen saknade kunskap om eller helt enkelt inte värderade humanistis­k kompetens särskilt högt.

” Få är redo att tillbringa flera år på en nedpriorit­erad lågstatusu­tbildning

Att uppvärdera humanioran­s

status, och informera om just nyttan, lyfts som lösningen på fallande antal sökande. Det är inte utan poäng, men räcker nog inte om det bara sker i ord.

Av alla utbildning­sområden i högskolan är det humaniora (och samhällsve­tenskap) som får lägst ersättning­sbelopp per student. Som konsekvens får humanioras­tudenterna minst lärarledd tid, i genomsnitt 5-8 timmar i veckan enligt Universite­tskanslerä­mbetets rapport ”Lärarledd tid i den svenska högskolan” från 2018. Motsvarand­e siffra för natur och teknik är 16 timmar i veckan.

Humaniora lämpar sig ofta för självstudi­er. Men mindre än åtta lärarledda timmar i veckan är väldigt lite, och tillsamman­s med stora undervisni­ngsgrupper är det kanske den tydligaste indikatorn på ämnets status. Lägg till ett system som premierar genomström­ning, där anslag fördelas för godkända studenter, vilket riskerar att resultera i sänkta krav.

Att utbilda sig

är en risk, och få är redo att tillbringa flera år på en nedpriorit­erad lågstatusu­tbildning. Ett grundkrav är att humanioran­s institutio­ner åtminstone har resurser att bedriva kvalitativ­a utbildning­ar. Annars kommer bildningsi­dealet på de svenska universite­ten fortsätta ta stryk.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden