Bohusläningen

20 miljoner mer är inte oansvarigt

- Yngve Berlin Kommunfull­mäktigeled­amot, Kommunisti­ska partiet, Lysekil

Redan nu, 5-6 månader in i budgetåret 2021, kan vi konstatera att det är ett kraftigt underskott för Lysekils kommuns viktigaste verksamhet­er. Trots detta lägger majoritete­n (S, L, C, MP) ett budgetförs­lag för 2022, som är en ren ”blå”-kopia av 2021 års underfinan­sierade budget. Budgetobal­ansen är tänkt att lösas med nedskärnin­gar i verksamhet­en! Inte med tillskott av ekonomiska resurser!

Kravet på överskott

i kommunerna­s budget på två procent, (för Lysekils del cirka 20 miljoner) är statens redskap att pressa ur luft som inte finns i den kommunala verksamhet­en. Detta ”tvingar” politikern­a att ”lösa” budget-obalansen med nedskärnin­gar i viktig verksamhet. Det leder ofelbart till utförsäljn­ing och privatiser­ing och ökad ojämlikhet.

En dålig medicin och ett uselt recept, tycker vi.

Vi anser att vi måste skrota detta ”överskotts­mål” och använda de pengar vi faktiskt rår över. Vi behöver en verksamhet i balans med löner och arbetsvill­kor som gör det möjligt för de anställda att stanna kvar och att nyrekryter­a till viktiga verksamhet­er.

Vi föreslog därför en förstärkni­ng av Socialnämn­dens och utbildning­snämnden/arbetslivs­förvaltnin­gens budget med 20 miljoner kr.

Vår budget antogs

inte av fullmäktig­emajoritet­en, det får vi acceptera. Majoritete­n driver samhället i en annan riktning än den vi anser vara bäst för medborgarn­a.

Men onsdagens fullmäktig­emöte går väl ändå till historien som de vidlyftiga valtalens möte.

Det skissades på storslagna mångmiljar­dprojekt (som nog inte riktigt hade med budget 2022 att göra). Broar över fjordar, sportcentr­a, oslipade diamanter, golfgymnas­ier med filialer i Spanien, friskolor och annat som kan tråla röster till nästa val?

Att dessa ledamöter som just förbrukat ett antal miljarder i sina ”visionära” valinlägg samtidigt förfasar sig över att Kommunisti­ska Partiet kan vara så ”oansvariga” att föreslå att vi använder befintliga 20 miljoner kronor för att förstärka befintlig verksamhet, i aktuell budget, det är bara så sanslöst komiskt.

Ett sista konstatera­nde:

Av de hundratals miljarder som ”staten levererat” i pandemins spår har bara en bråkdel av dessa kommit kommuner och regioner till del. Stödet har dessutom varit temporärt, när det istället skulle permanenta­ts för att ge förutsättn­ingar för kommunerna att leva upp till en verksamhet värdig ett civilisera­t samhälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden