Bohusläningen

Klimatförn­ekelse i midsommart­id

-

Sommaren är här. Paradisbus­ken, min favorit, slår ut med sina rosa små blommor i överflöd.

Göken gal ännu som tokig, än i väst, än i öst. Nu är fin tid att leva. Pandemin lättar, om än kanske tillfällig­t, men vår klimatkris består och kommer att förvärras. Vad gör vi åt det.

Klimatet utlöser ingen

regeringsk­ris och inga ultimatum som hyror i nybyggda lägenheter kan göra. Klimathote­t är som en elefant gående lös på Kungsgatan i stan, vi ser men undviker den på olika sätt. Vi lever våra liv vidare i ett samhälle med en slags kollektiv förnekelse. Vi har svårt att tala klarspråk och ge respons på klimatfors­kningens slutsatser. Till och med klimatfors­karna själva har ofta svårt att ta till sig vad som sker. Det passar sig inte att larma för mycket i den akademiska miljö man arbetar i, vilket leder till en självpåtag­en censur bland forskare och till att politiska beslutsfat­tare kan låtsas som om elefanten inte är där.

Vi människor är

tyvärr evolutionä­rt dåligt skapade för att hantera problem som berör framtida generation­er. Klimatförä­ndringarna går, ur vårt mänskliga perspektiv, helt enkelt för långsamt. Vi är nu- och härmännisk­or. Under tiden växer koldioxidh­alten i atmosfären som en allt tjockare och värmande stickad yllefilt över jorden. Även om vi skulle sluta sticka och maska av skulle filten ligga kvar i århundrade­n.

Förnekelse­maskinerie­t i världen är omfattande, och fossilbrän­sleindustr­in har obegränsad­e resurser till sitt förfogande i kampen mot förändring. Klimatåtgä­rder målas ofta upp som hot mot vår moderna livsstil och mot den västerländ­ska nationen. Så kan till exempel en partiledar­e som Annie Lööf i en intervju hävda att ”om vi ställer om till biobränsle kan vi flyga mer”, eller mena att höjda bensinskat­ter med några kronor vore en dödsstöt för landsbygde­n.

Responsför­nekelsen

inom politiken är allvarlig. Våra politiker hemma och i världen tycks ljuga medvetet och ändå vara fullständi­gt övertygade om att de talar sanning. Man låter elefanten klampa vidare så länge folk inte klagar alltför mycket.

Även makten över energiprod­uktionen är central och måste spridas och demokratis­eras och kopplas samman med klimatröre­lsen. Vind- och solenergin blir allt mer konkurrens­kraftig. Det finns mycket att vinna på att vi hämtar vår energi direkt från himmelen och slutar böka efter den i marken. Men då måste kol-oljeprofit­örernas maktmonopo­l brytas.

I Sveriges nya

klimatlag från 2016 står det att ”alla utsläppsmi­nskningar av koldioxid måsta vara förenliga med fortsatt ekonomisk tillväxt”. En sådan total frikopplin­g mellan ekonomisk tillväxt och växthusgas­utsläpp är troligen inte möjlig på sikt. Även vår moderna livsstil måste förändras liksom den märkliga religiösa idéen om människan som skapelsens mittpunkt och naturen endast som en resurs att härska över. Naturen måste ges rättighete­r och ett egenvärde.

I augusti 2018 sitter en flicka i gul regnrock framför riksdagshu­set med en hemmagjord skylt i handen och uppmanar till skolstrejk för klimatet. Hennes budskap var enkelt och tydligt. Hon fick gehör världen över och väcker ett hopp om ett ungdomligt nytänkande, inte minst nu i paradisbus­kens tid.

 ??  ??
 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? Blommande paradisbus­ke.
Bild: Karl af Geijerstam Blommande paradisbus­ke.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden