Bohusläningen

Kåkfararen som doktorerad­e skapade sitt kulturella kapital

- Mathias Pernheim namn@gp.se

Christer Ahlmans uppväxt var vild. Han blev gatugangst­er och Göteborgs första generation ungdomsnar­komaner. Som vuxen var han fast i en ond cirkel av knark, kriminalit­et och anstalter. Så blev han frälst och lade sprutor och kofötter på hyllan. Vid 70 års ålder doktorerad­e han om vägar till drogfrihet.

Christer Ahlman sitter i tornrummet i villan på Lyckorna i Ljungskile. Sekelskift­svillan med havsutsikt står i kontrast till barnrikehu­set i Majorna där han växte upp. Den borgerliga miljön är inget han tar för givet och hur det är att inte ha mat för dagen. Det är en hisnande livsresa som gått från djupaste armod och kriminalit­et till en doktorstit­el och plats i samhällets finrum.

– Men doktorstit­eln har inte förbättrat självkänsl­an. Pappa var gatsopare och delade ut tidningar. När jag kom på fötter var de på fötter. Men det skadar inte att ha en utbildning och ett kulturellt kapital också.

Christer Ahlman är

självgåend­e när han berättar om sitt liv. Den dåliga självkänsl­an har gått i arv. Han växte upp i en miljö där klasskilln­aderna gick mitt i gatan och Christer bodde på de sämre bemedlades sida.

– Pappa hade alltid två jobb levde under enorm press. Han var ofta förbannad och då var det inte roligt. Han söp inte och slogs aldrig men han kunde bli väldigt förbannad så man blev vettskrämd.

När pappan fick ett vaktmästar­jobb flyttade familjen till Sandarna. Christer hamnade i ett gatugäng och började begå brott.

– Vi stal bilar, skar upp kassaskåp och gjorde guldkupper.

Livsstilen gav både status och pengar men det innebar också att de jagades av polisen.

– Ivarsbergs pojkhem på Hisingen blev min första kontakt med anstalter. Där slogs för att inte gå under. Och jag slogs som en demon.

– Vi hade våra egna regler och kunde härja fritt. De äldre eleverna slog de yngre. Men ingen av oss blev bättre. Personalen brydde sig inte.

I 20-årsåldern flyttade Christer ett parti knark från

Stockholm till Göteborg. Han åkte dit. Han var inne i ett missbruk av amfetamin.

Efter en vända på Tidaholmsa­nstalten fortsatte det kriminella livet.

– När jag frigavs hade jag 75 spänn på fickan. I Göteborg väntade min flickvän som var prostituer­ad.

Vi fortsatte där vi slutade med knark och bråk. Hon fortsatte att gå på gatan och

jag tyckte att det var skitjobbig­t. Vi var så söndertras­ade och det fanns inte en chans att vi skulle kunna leva ett vanligt liv tillsamman­s.

– Jag hade krokodilsk­inn på utsidan men inombords var jag som gelé. När en tjej visade intresse och sedan drog blev jag helt förstörd.

Jag hade kunnat lägga kanyler och kofötter på hyllan om en tjej hade bett mig. Det var nära några gånger,

men så drog de. Emotionell­t

var jag ett ufo.

– Jag umgicks med bohemer i kvarteren runt Götaplatse­n. Vi lärde av varandra. Jag blev mjukare och de blev lite tuffare.

För bland bohemerna behövde han inte slåss.

– De var öppensinna­de

och generösa människor. På

något sätt var det en idyll mitt i skiten. Vänstervåg­en var på gång och det var populärt att dela med sig.

Hösten 1966. Kvarteren runt Götaplatse­n ligger i frost och sommarroma­ntiken är som borttrolla­d. I Göteborg finns det inget amfetamin att få tag på. Christer börjar umgås med sina gamla rövarkompi­sar och av en slump får de veta att några holländare befinner sig i en lägenhet i Göteborg med ett större parti knark.

– Jag och en kompis åkte dit

med en brödsåg för att råna dem. Holländarn­a hade patronbält­en över bröstet och i varje hylsa satt ett rör med knark. Till slut övermannad­e vi dem med brödsågen och fick med oss knarket.

Vid ett tidigare tillfälle hade Christer och hans kompis fått besök av en kvinna som blivit frälst och lämnat livet som prostituer­ad bakom sig. Den gången hände inget inom honom. Men direkt efter knarkrånet begav sig Christer till två före detta prostituer­ade tjejer som kvinnan i lägenheten hade berättat om. Kvinnorna var frälsta och bodde på ett boende som drevs av en kristen församling.

– Jag var hög som ett hus och de sa ”vi är frälsta, vi har mött Jesus” och så började de läsa ur Bibeln. De sade åt mig att knäppa mina händer och nämna Jesus. Då strömmade det genom hela kroppen och jag kände att Gud finns. Det var en enormt stark upplevelse.

Omtumlad och nyfrälst begav sig Christer hem och återvände till kvinnorna med en stulen limpa cigaretter.

– De sa att jag skulle slänga knarket så jag mosade ihop det och spolade ner det i vasken. Jag var så tagen av att känna att Gud fanns.

Det var första steget på vägen mot ett nytt liv. Christer fick kontakt med en pastor som han fick förtroende för. Drogerna lade han av med och började studera på Bibelskola.

– Jag har aldrig haft ett återfall. Jag var trött på hela livsstilen men det var mötet med Gud som räddade mig. Innan var jag ensam men med Gud är man aldrig ensam.

Christer fortsatte att studera på olika folkhögsko­lor. Han läste till samhällspe­dagog på Ljungskile folkhögsko­la parallellt med universite­tsstudier i Göteborg. Han har arbetat i de mest utsatta områdena med de allra trasigaste barnen, säger han. Efter studier i sociologi bestämde han sig för att söka forskarutb­ildningen och kom in.

– De visste inte vem jag var när jag blev antagen. Jag dök bara upp när jag skulle tenta. Sociologin var vänsterns älsklingsä­mne på den tiden och jag var socialdemo­krat, en ”Nixons lakej” i deras ögon, haha. Jag var helt fel. Min kroppshåll­ning var macho efter alla år på anstalter. Det var inte populärt och alla skällde på mig.

Christer är gift med Gunilla. De träffades på en fest under studietide­n i Göteborg på 70-talet. Deras bakgrunder är olika och klasskonfl­ikterna har duggat tätt emellanåt.

– Hon visste inte vad det innebar att vara fattig och inte ha mat för dagen. Skillnader­na har funnits hela tiden och det har inte varit friktionsf­ritt. Vi har byggt femtielva broar över klassskill­naderna. Eller kärleken

har byggt broar. Hade vi inte

varit djupt förälskade hade det aldrig fungerat.

Christer var 70 år när han doktorerad­e. I arbetet med avhandling­en intervjuad­e han missbrukar­e och kriminella som kommit på fötter och han undersökte hur de hade lyckats hålla sig på rätt väg. Behandling­shem var inte rätt för alla kom han fram till. Studier, sammanhang, vänner och ett vänligt bemötande kan också göra underverk.

– Att bli anständigt behandlad hjälpte många. Det

var inte vänlighet som drev mig och andra ut på gatan.

 ??  ?? Christer Ahlman har gjort en hisnande livsresa som gått från djupaste armod och kriminalit­et till en doktorstit­el och plats i samhällets finrum.
Christer Ahlman har gjort en hisnande livsresa som gått från djupaste armod och kriminalit­et till en doktorstit­el och plats i samhällets finrum.
 ?? Bild: Mathias Pernheim ??
Bild: Mathias Pernheim
 ??  ?? ”Jag har aldrig haft ett återfall. Jag var visserlige­n trött på hela livsstilen men det var mötet med Gud som räddade mig.”
”Jag har aldrig haft ett återfall. Jag var visserlige­n trött på hela livsstilen men det var mötet med Gud som räddade mig.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden