Bohusläningen

Talangerna från Uddevalla har vässat formen

- Christer Lindgren cl@bohuslanin­gen.se

Två unga friidrotta­re från Uddevalla har vässat formen på allra bästa sätt under pandemin.

I helgen satte diskuskast­aren Daniella Persson och höjdhoppar­en Agustin Hilmersson nya personbäst­a – igen.

Under de senaste veckorna har Bohuslänin­gen flera gånger kunnat rapportera om de båda jättetalan­gernas resultatut­veckling. Under söndagen slog båda till med nya personbäst­anoteringa­r.

Daniella Persson, tidigare i Hälle IF men nu tävlande för Stockholms­klubben Spårvägen, flyttade hösten 2019 till Växjö för att studera till miljöanaly­tiker.

Men inte minst flyttade hon för att vara nära friidrotts­förbundets nationella prestation­scentrum för kastgrenar. Där har hennes kastning utvecklats under bland andra islänninge­n Vésteinn Hafsteinss­on och hon har ingått i samma träningsgr­upp som svenske världsstjä­rnan Daniel Ståhl. Utveckling­en har varit märkbar. I juni 2018 raderade hon Inger Olssons nära 45 år gamla distriktsr­ekord på 44,22 med ett kast som mätte 44,88.

Bara tre år senare är personbäst­at knappt nio meter bättre och Daniela Persson känner att det finns mer att hämta. Mycket mer.

Det senaste personbäst­at, en förbättrin­g med nära 70 centimeter, kom under helgens tävlingar på Slottskogs­vallen i Göteborg med en serie på 48,83, 50,07, 50,73, 48,41, 53,73 och 52,07.

– Ändå hade jag en teknikmiss i utkastet på 53,73 så att det gick så långt var förvånande, men samtidigt spännande.

– Får jag till det kan diskusen flyga ännu längre, säger Daniella Persson som på måndagseft­ermiddagen befäste den nya nivån under en resultattä­vling i Växjö med serien 51,48, 50,88, 51,77, 53,18 samt två underkända kast.

Hon vill ogärna spekulera vilken längd som finns inom räckhåll, men någon meter till är realistisk.

– Om jag lyckas träna upp tekniken i år eller nästa säsong återstår att se, men kul att känna så inför kommande tävlingar.

Hon håller en femteplats i den svenska årsranking­en som toppas av Caisa-marie Lindfors, Upsala IF, med 58,66.

Resultatet i Göteborg förde också upp den nyblivna 21-åringen från 17:e till 14:e plats bästa svenska kastare genom tiderna.

Utveckling­en har förstås noterats av landslagsl­edningen som nu tagit ut Persson till U23-EM i Tallinn

i slutet av nästa vecka med kvalkast

torsdag och en eventuell final under fredagen.

Där får hon sällskap av Hälles Samuel Pihlström som tagits ut på 1 500 meter. Veckan därpå kan det bli ännu fler Hällelöpar­e i Tallin då

det på samma arena är dags för U20

EM. Den uttagninge­n sker 5 juli och där är fler Hällelöpar­e aktuella.

– Sharmarke Ahmed har klarat kvalet till 3 000 meter med 8.16, Nils Bredin på 3 000 meter hinder med 9.09 och Julia Svennblad är kvalificer­ad för 1 500 med 4,25, för 3 000 med 9,40 och för 5 000 med 17,05. Jag har svårt att se att de inte skulle komma med, säger Hälleträna­ren Benjamin Åberg.

Någon som inte är kvalificer­ad för Tallinn, men som tagit stora kliv den senaste tiden är höjdhoppst­alangen Agustin Hilmersson, IK Orient.

Under de senaste veckorna har 18-åringen haft en imponerand­e resultatut­veckling med flera personbäst­an. Förra veckan klättrade han första gången över drömgränse­n 2,00 vid tävlingar i Karlstad och i helgen var det dags för ännu ett personbäst­a.

Vid söndagens tävlingar i Kungälv var Uddevallah­opparen ensam i herrklasse­n, men behövde inte någon konkurrens för att hitta tävlingskä­nslan.

– Träningarn­a under den senaste månaden har sett så bra ut, men han hoppar som högst under tävling så nu tror jag det finns kapacitet uppemot 2,10 redan i år, säger Hilmersson tränare Bertil Ljungqvist.

Hilmersson inledde med att i första försöken klara 1,86, 1,90, 1,94 samt 1,98. Därefter behövde han två hopp för att klara 2,02 och även två hopp för omedelbart höja personbäst­at ännu en gång till 2,04 där han var högt över ribban.

– Sedan gjorde han tre försök på 2,07 och var riktigt nära på ett.

Det har tagit Hilmersson till delad ledning i årsbästa för 18-åringar och en delad åttondepla­ts i seniorstat­istiken.

 ??  ?? Agustin Hilmersson fortsätter sätta nya personliga rekord. Höjdhoppar­en från IK Orient är nu i delad ledning i årsstatist­iken för 18-åringar.
Agustin Hilmersson fortsätter sätta nya personliga rekord. Höjdhoppar­en från IK Orient är nu i delad ledning i årsstatist­iken för 18-åringar.
 ?? Bild: Denise Owen ?? Daniella Persson satt nytt personbäst­a i helgen.
Bild: Denise Owen Daniella Persson satt nytt personbäst­a i helgen.
 ?? Bild: Lasse Edwartz ??
Bild: Lasse Edwartz
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden