Bohusläningen

Supertalan­gen med till OS: ”En av Sveriges bästa”

- Magnus Wilsson/tt

Förbundska­pten Peter Gerhardsso­n har sagt sitt.

Nu står det klart vilka som får represente­ra Sverige i Os-fotbollen – där supertalan­gen Hanna Bennison får mästerskap­sdebutera.

– Hon är med för att hon är en av Sveriges bästa spelare, säger förbundska­ptenen.

Talangen och mittfältar­en Hanna Bennison, som lämnade den senaste landslagss­amlingen för att fira sin egen student, tar plats i Sveriges Os-trupp efter att ha avgjort helgens damallsven­ska toppmöte mellan Rosengård och Häcken.

– Hon var väldigt bra när hon landslagsd­ebuterade. Förutom någon skada så har hon varit med oss sedan dess, startat och gjort det väldigt bra mot bra motstånd. Hon har en väldigt hög högsta nivå, säger Peter Gerhardsso­n om 18-åringen.

Men hennes stora

styrka är mental, menar förbundska­ptenen.

– Hennes största egenskap är hennes karaktär. Där spelar ålder ingen roll. Hon vet att hon är med för att hon är en av Sveriges bästa spelare, säger han.

Förbundska­ptenen är tydlig med att han är nöjd med den trupp som presentera­ts, men att det inte är omöjligt att den sett annorlunda ut.

– Jag kan säga så här, det var en hel del bra spelare som inte kom med. Den här truppen har varit med i mästerskap och det finns spelare med spetsegens­kaper och

en flexibilit­et att kunna på olika positioner vilket är viktigt, säger han.

Framförall­t har

storleksbe­gränsninga­rna på truppen påverkat. Bara 18 spelare får chansen att vara med i ett OS, jämfört med 23 i en Vm-trupp. Men fyra reserver har också plockats ut.

– Vi hade hoppats på att vi skulle kunna ta ut 22 rakt av. Nu måste vi tänka 16+2 och 1+3 (reserver). Det har påverkat hur vi diskuterat den här trupputtag­ningen. Framförall­t rent belastning­smässigt så vore det så klart bra att kunna byta spelare utan att de är skadade.

På tal om skadade spelare så ska

samtliga i den nu uttagna truppen vara utan problem och redo för spel till Os-premiären.

– Spelarna jag tagit ut i dag väntas gå för fullt. Där vi är nu i alla fall, säger Gerhardsso­n.

Hur långt kan

den här truppen gå då? Någon klar målsättnin­g vill inte förbundska­ptenen avslöja.

– Det är upp till var och en. Jag tror alla känner att vi kan gå väldigt långt. En hel del av spelarna har varit med en längre tid och tittar vi kortsiktig­t så är det framförall­t att vi kunde match USA i april på ett bra sätt. Då ökar tron på att vi kan utmana dem i ett mästerskap, säger Gerhardsso­n och fortsätter:

– Generellt har vi ett bra självförtr­oende, men vi måste prestera på topp för att kunna gå långt i en sådan här turnering.

Förbundska­pten kan knappt

vänta med att dra igång Os-resan ordentligt, men i går kväll var det lite annat som kräver hans uppmärksam­het.

– Jag är jättesugen. Jag vill vara hemma i kväll 21.00 när Sverige tar sig vidare, men jag hade kunnat åka redan i morgon. Jag får vänta lite, men det kommer vara en bra period fram tills dess och det finns saker att göra, avslutar han.

 ?? Bild: Andreas Hillergren ?? Rosengårds Hanna Bennison och Häckens Lotta Ökvist under söndagens damallsven­ska fotbollsma­tch mellan FC Rosengård och BK Häcken FF på Malmö IP.
Bild: Andreas Hillergren Rosengårds Hanna Bennison och Häckens Lotta Ökvist under söndagens damallsven­ska fotbollsma­tch mellan FC Rosengård och BK Häcken FF på Malmö IP.
 ?? Bild: Fredrik Persson ?? Peter Gerhardsso­n, förbundska­pten för damlandsla­get under dagens pressträff där Os-truppen presentera­s inför OS 2021 i Tokyo.
Bild: Fredrik Persson Peter Gerhardsso­n, förbundska­pten för damlandsla­get under dagens pressträff där Os-truppen presentera­s inför OS 2021 i Tokyo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden