Bohusläningen

Van der Poel cyklar genom hela Sverige – på 82 timmar

-

Nu börjar den stora utmaningen. Skridskovä­rldsmästar­en Nils van der Poel, 25, och hans vän Lars Skantz , 54, ska tillsamman­s cykla genom Sverige – från norr till söder – på en tid under 82 timmar.

Klockan 08.00 på onsdagen ger de sig iväg från Vittangi i Norrbotten för att försöka gå under rekordet att cykla genom Sverige på snabbast tid. Målet är att nå Smygehuk i Skåne på mindre än 82 timmar. En sträcka på 205 mil.

Förra året gjorde de två samma resa, men i makligare tempo. De nådde den svenska sydspetsen på sju dagar. Det var då tanken föddes att försöka slå rekordet.

– Kanske ska man vara lite tokig i huvudet. Tanken föddes redan i bilen på väg hem från Smygehuk. Vi frågade oss, hur fort kan man köra, berättar Lars Skantz.

Sen kom eftertanke­ns

kranka blekhet. – Jag ångrar lite att jag sagt det. Det sätter en del press på mig. Men ibland är det roligt att göra saker man inte vet man kan klara av, säger Nils van der Poel.

– Det som driver mig är en form av nyfikenhet. Det är en häftig känsla att ha idrottat hela natten och sedan se solen gå upp, säger han

I augusti förra året cyklade göteborgar­en Richard Larsén från Treriksrös­et i norr till Smygehuk i söder på 82 timmar och 15 minuter. Det betecknas som fastest known time, den snabbaste kända tiden.

Trots satsningen att

gå under 82 timmar kommer de två cyklistern­a inte att göra anspråk på rekordet.

För Richard Larsén cyklade sträckan på egen hand.

– Vi är två som cyklar och vi kan dra åt varandra. Vi har verkligen inte samma förutsättn­ingar, säger van der Poel.

En som kommer att följa de två och hejar på deras satsning är rekordhåll­aren.

– Lycka till, hälsar Richard Larsén. – Det är roligt att ni använder min rekordtid som en utgångspun­kt. Det uppskattar jag jättemycke­t. Om ni lyckas köra fortare är det skithäftig­t och jätterolig­t.

Vi räknar med att sova 30 minuter per dygn. Man får inte gå ner i djupsömn.

Nils van der Poel

och Lars Skantz kommer hela vägen att följas av en husbil som har mat, reservdela­r och reservcykl­ar. Det är också i husbilen de tänker sova.

– Vi räknar med att sova 30 minuter per dygn. Man får inte gå ner i djupsömn, säger Lars Skantz.

Men andra saker kan hända under loppets gång; olyckor, cykelhaver­i eller att kroppen tar stryk. En hel del kan bero på vädret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden