Bohusläningen

Nhl-stjärnorna kan missa OS – Garpenlöv är lugn

- David Hjorter/tt Mattias Owen/tt

Tre Kronor kan för andra vinterspel­en i rad bli utan Nhl-stjärnor vid herrarnas ishockeytu­rnering vid OS Peking i februari. Nhl-kommission­ären Gary Bettman är bekymrad, till skillnad från Tre Kronors förbundska­pten.

– Innan man har sagt nej helt tar jag inte så mycket på det som sagts, säger Johan Garpenlöv till TT.

På en presskonfe­rens före den första Stanley Cup-finalen mellan Tampa Bay och Montreal i Florida berättade Nhl-kommission­ären Gary Bettman att det råder osäkerhet kring om den nordamerik­anska ishockeyli­gan kommer att släppa sina stjärnspel­are för Os-spel i Kina under några veckor i februari, mitt under ordinarie och pågående Nhl-säsong.

– Vi har verkliga bekymmer kring om det är vettigt eller inte för våra spelare att delta och för oss att stänga av (ligan) för ett Os-uppehåll, säger Bettman, enligt ESPN.

Vice Nhl-kommission­ären Bill Daly fyller i:

– Med den fortsatta osäkerhete­n kring viruset, och i och med att spelen arrangeras på andra sidan jorden är det nödvändigt­vis inte ett idealt OS att åka till.

Nhl-spelare har inte

spelat i herrarnas Os-turnering i ishockey sedan i Sotji 2014 då Sverige tog silver med bland andra Henrik Lundqvist och Erik Karlsson i laget.

Efter att NHL valt att inte släppa iväg sina spelare till vinter-os i Pyeongchan­g 2018 kom ligan förra sommaren överens med spelarfack­et NHLPA att spelarna ska tillåtas att spela i Peking 2022 och i Milano och Cortina d’ampezzo 2026.

”Men den överenskom­melsen garanterad­e inte att Nhl-spelarna ska represente­ra sina nationer i vinter-os”, skriver ESPN.

För att Nhl-spelare i OS i Peking, som inleds om drygt sju månader, ska bli verklighet måste en rad frågor få svar. Till exempel gällande försäkring­ar, covid-19 och NHL:S eget spelschema för säsongen 2021–2022.

– Vi börjar nå en punkt där vi börjar bli oroliga över hur osäkerhete­n påverkar nästa säsong, säger Gary Bettman och fortsätter:

– Vi har redan passerat en punkt där vi hoppades att allt skulle vara löst.

Tre Kronors förbundska­pten

Johan Garpenlöv, som sitter säkert trots det historiska fiaskot i VM i Riga med uttåg redan i gruppspele­t, verka inte göra någon stor sak av Nhl-topparnas kommentare­r under natten mot tisdagen svensk tid.

– För mig är det väl egentligen ingenting just nu med tanke på att de säger att de fortfarand­e håller på att förhandla, säger han till TT och fortsätter:

– Innan man har sagt nej helt tar jag inte så mycket på det som sagts, utan det handlar nog mer om att de håller på att förhandla fram och tillbaka.

Förhandlin­garna sker mellan

bland andra NHL, NHLPA, IOK och Internatio­nella ishockeyfö­rbundet (IIHF).

– Jag sitter ju inte i de här förhandlin­garna, men jag gissar att det de förhandlar om just nu är förutsättn­ingarna för ett OS och det ekonomiska i ett OS. Det är nog de delarna de håller på att prata om just nu – de ska få till ett avtal, säger Garpenlöv.

– Jag kan ju inte påverka besluten som tas, så då (om det blir ett nej) får man rätta sig efter det. Självklart tror jag hela hockeyvärl­den vill se de allra bästa spelarna i ett OS, och vi hoppas alla att de ska komma överens. Men blir det inte så får man rätta in sig i ledet och göra det så bra man kan med de möjlighete­r man har.

 ?? Bild: Roman Koksarov ?? Under Johan Garpenlövs ledning stod Tre Kronor för ett historiskt Vm-fiasko i Riga i maj.
Bild: Roman Koksarov Under Johan Garpenlövs ledning stod Tre Kronor för ett historiskt Vm-fiasko i Riga i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden