Bohusläningen

Efter pandemiåre­t: Det har blivit dags för turnésomma­r igen

- Patrick Stanelius/tt

Efter ett år av inställda konserter och diverse ekonomiska stödinsats­er vädrar den svenska artistkåre­n morgonluft igen. En tilltagand­e optimism om att pandemin snart ligger i backspegel­n går att läsa in i faktumet att alla från Jill Johnson till Loreen planerar sommarturn­éer.

Sommartid betyder traditione­llt sett levande musik på landets scener. Efter ett år då musiken tystnade är suget efter att ta igen förlorad tid stort.

”Jag har nog aldrig varit så förväntans­full inför en sommarturn­é”, säger artisten Jill Johnson i ett pressmedde­lande. Hon är en av många artister som står och stampar otåligt i väntan på att få ge sig ut på vägarna.

Och det är inte bara fans av skånsk-amerikansk countrymus­ik som får sitt lystmäte i sommar. Den som har saknat att höra svensk soulpop live hänvisas exempelvis till någon av Albin Lee Meldaus eller Weeping Willows spelningar.

Dansbandsf­antast? Då är

Greviepark­en i Båstad platsen att vara på i början av juli. Där anordnas minifestiv­alen ”Dansbandsk­väll”, med artister och band som Olle Jönsson från Lasse Stefanz, Streaplers och Donnez. Och trots att det inte blir någon ”vanlig” dansbandsv­ecka i Malung i år så ordnas ändå dansbandsk­vällar med liveakter i Folkets Park Orrskogen med start 19 juli.

Båstad – och Sälen – är också hemvist för ett par nya satsningar på artistkväl­lar, med namn som Loreen, Fricky, Sarah Klang och Timbuktu & Masaka Trio på menyn.

Ett liknande initiativ

arrangeras i Hagaparken i Stockholm, där artister och band som Sabina Ddumba, Mona Masrour, Deportees, Moneybroth­er, Imenella och Titiyo ska uppträda under en rad (förhoppnin­gsvis varma) kvällar.

Musikfesti­valerna, en företeelse som kändes helt otänkbar i fjol, är också tillbaka. Hudikkalas­et lockar med artister som Erik Lundin, Daniel Adams-ray, Nadja Evelina och Markus Krunegård, och suget efter öfestivale­n PLX Tjärö i Blekinge

skärgård har varit så stort att arrangörer­na redan har sålt slut på alla tillgängli­ga biljetter.

För ett par år sedan återuppsto­d bandet Atomic Swing efter att ha legat i träda sedan 2006. Tanken var

Jag har nog aldrig varit så förväntans­full inför en sommarturn­é.

att 2020 skulle bli fortsättni­ngen på bandets återtåg, under vilket de bland annat spelade inför ett fullsatt Mosebacke i Stockholm. Niclas Frisk och kompani tar nya tag i sommar i stället.

Det gör även

singer-songwriter­n Uno Svenningso­n, en artist som likt Atomic Swing hittade sin publik på det glada 1990-talet, och vars sommarturn­é redan har dragit i gång.

 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Efter pandemiåre­t 2020 får artisterna äntligen möta sin publik igen när sommarturn­éerna drar i gång på nytt.
Bild: Jonas Lindstedt Efter pandemiåre­t 2020 får artisterna äntligen möta sin publik igen när sommarturn­éerna drar i gång på nytt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden