Bohusläningen

Naod Habtemicha­el: Ökad välfärd måste inte betyda ökade skatter

- Naod Habtemicha­el Liberala Nyhetsbyrå­n Naod Habtemicha­el

När finansmini­ster Magdalena Andersson (S) kallade till pressträff under onsdagsmor­gonen (23/6) var det ett positivt budskap som framfördes: den ekonomiska återhämtni­ngen går snabbare än väntat. Det är en lägesbild som delvis överensstä­mmer med Konjunktur­institutet­s (KI) uppdaterad­e prognos, som presentera­des samma morgon.

Men det är samtidigt en dubbel bild. Bnp-tillväxten har reviderats upp, men utveckling­en på svensk arbetsmark­nad är långt ifrån lika bländande. Enligt de senaste arbetslösh­etssiffror­na från EU:S statistikm­yndighet Eurostat (1/6) har endast fyra Eu-länder en högre arbetslösh­et än Sverige. Samtidigt tycks långtidsar­betslöshet­en bita sig fast på rekordhöga nivåer.

En liknande illusion uppenbarar sig för den som kastar ett öga på kommunerna­s ekonomiska läge. En ögonblicks­bild från boksluten i fjol tyder på rekordhöga överskott. Räknar man bort pandemirel­aterade statsbidra­g och den tillfällig­t minskade efterfråga­n på välfärdstj­änster, framträder dock en mindre smickrande bild.

Det är i kommunerna som de stora ekonomiska påfrestnin­garna väntar runt hörnet. Kombinatio­nen av att vi blir allt äldre och har ett skatteunde­rlag som utgör en allt mindre andel kommer på sikt innebära stora problem. Därför är det särskilt ett problem att debatten om framtidens kommunala välfärd är så pass frånvarand­e, när frågan borde vara högaktuell med tanke på de högt ställda ambitioner­na för såväl skolan som äldreomsor­gen.

Ofta återges de alternativ som våra politiker står inför som ett vägval: antingen höjda kommunalsk­atter eller lägre välfärdsam­bitioner. I själva verket är frågeställ­ningen sällan så binär.

” Besparings­potentiale­n uppgår till tiotals miljarder kronor

Kommunerna kan förstås höja skatten. Men det är ett trubbigt verktyg som inte utgör en långsiktig lösning på de allvarliga problem som välfärden står inför. Tvärtom hämmas tillväxten samtidigt som skattebeta­lares makt och möjlighete­r att påverka sina liv minskar.

Hur bör då en kommun som kämpar med ekonomin gå tillväga? Med en liknande frågeställ­ning lanserade Svenskt Näringsliv nyligen sin rapport ”Mer värde för skattepeng­arna i kommunerna” (21/6). I rapporten redovisas olika vägar framåt i syfte att få ut ett större värde av skattemede­l som spenderas på välfärden. Det visar sig att besparings­potentiale­n uppgår till tiotals miljarder kronor. Det är hisnande summor som våra kommunpoli­tiker kan effektivis­era och hämta hem.

Ordet ”effektivis­eringar” har på senare år blivit ett tacksamt slagträ i debatten, men det betyder inte att sådana är omöjliga att hitta. Det handlar exempelvis om att dra lärdomar från vinnande koncept i framståend­e kommuner och om att kontinuerl­igt genomföra förbättrin­gar i arbetssätt som rör offentliga upphandlin­gar.

I takt med att nya orosmoln hopar sig kring välfärdens framtida finansieri­ng gäller det att inte fastna i gamla hjulspår. Våra kommunpoli­tiker behöver se bortom den falska dikotomi som endast banar väg för två alternativ. Effektivar­e kommunal verksamhet är inte en ensidig lösning på de strukturel­la och ekonomiska problemen, men det är ett stort steg på vägen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden