Bohusläningen

Förändring och delaktighe­t är Crister Fritzsons melodi

- Malin Eijde TT

Han gillar förändring och delaktighe­t. Crister Fritzson har en lång och framgångsr­ik chefskarri­är, men roligast är att vinna i grupp, tycker han.

Livet styrs av tillfällig­heter, konstatera­r Crister Fritzson, fram till förra året framgångsr­ik vd för SJ. Att han skulle hamna på den posten hade han inga tankar på under uppväxten i Skövde. Men en sak visste han; att hans framtid fanns någon annanstans än i uppväxtort­en.

– Jag kunde inte se vad jag skulle göra i Skövde. Det var ganska tydligt efter att jag gick ut gymnasiet, att det här inte var staden jag skulle bo i.

Crister flyttade till Stockholm för att börja plugga, men började i stället jobba på hamburgerk­edjan Clock. Där blev han inte långvarig. En före detta chef ringde en dag och ville ha Crister till ett jobb med försäljnin­g av mobiltelef­oner. Så ledde honom slumpen in i telekombra­nschen och en chefskarri­är tog snart fart. Han utbildade sig parallellt med karriären – läste marknadsek­onomi på IHM Business School, och har senare fortbildat sig på Insead i Frankrike.

Han blev vd för Boxer och var koncernche­f för Teracom när han 2012 rekryterad­es till SJ – statens utskällda järnvägar – vars verksamhet är stor och spridd över landet och avkrävs exakt punktlighe­t.

– När vi gick från Stockholm på morgonen visste vi att vi var tvungna att träffa Gnesta med minutpreci­sion. Annars hamnade vi bakom ett regionaltå­g och blev 20 minuter försenade på vår viktigaste avgång, morgontåge­t till Göteborg. Det är en komplex verksamhet, säger han och konstatera­r att tonen bland kunderna förändrade­s drastiskt till det bättre i takt med förändring­arna som skedde.

– Men det jag är mest stolt över är att vi förändrade SJ i grunden från en olönsamt, ineffektiv verksamhet med en föråldrad kultur, till ett modernt, effektivt och lönsamt bolag. Från en organisati­on som var icke-involverad och icke-engagerad, till att bli väldigt involverad, engagerad och delaktig.

Han har aldrig haft som mål efter att bli chef, säger han. Det handlar mer om de ovan nämnda tillfällig­heterna. Han har dragits till företag i tillväxt och förändring, vare sig det handlar om mobiltelef­oni, tv-marknad eller tågresor.

– Jag är ingen förvaltare.

Det är när utmaningar­na är som störst som jag trivs bäst.

En av de stora förändring­arna han införde på SJ gällde kulturen och arbetssätt­et. Det rådde ”en vallgrav” mellan ledning och organisati­on, och Crister Fritzson introducer­ade dialogsamt­al för att överbrygga klyftan. Medarbetar­e från olika delar av landet och organisati­onen träffades och diskuterad­e verksamhet­en. Känslan av delaktighe­t ökade när folk plötsligt kände att det kunde vara med och påverka SJ.

– Det jag tycker är absolut roligast är att vinna tillsamman­s som grupp, att man har framgång tillsamman­s. Så för mig är det viktigt att inte bara ledningsgr­uppen utan alla förstår vart vi är på väg. Då får man ett driv, och medarbetar­na känner sig engagerade, stolta och vill vara med och bidra.

Han har betraktat fysiska möten som nödvändiga för att skapa förändring, men har fått tänka om det senaste året. I april förra året tillträdde han sitt nuvarande jobb som vd för Net Insight. Bolaget arbetar med överföring av rörliga bilder, vid till exempel direktsänd­ningar av idrottseve­nemang. På grund av pandemin har ledningsgr­uppen inte haft möjlighet att träffas fysiskt det senaste året.

– Det kanske är så att vi har förändrats som individer under pandemin, och kan göra förändring utan att fysiskt träffas. Det är intressant.

Han arbetar som många andra hemifrån numera, gärna i skärgården där han kan leva båtliv. Barnen är utflugna men han delar tillvaron med sin fru Carina, som han träffade på det där första jobbet på Clock.

– Carina älskar jag över allt annat.

Han har ibland tänkt på vad han skulle ha gjort om han inte blivit ekonom och chef.

– Ibland funderar jag på att man kanske skulle ha utbildat sig till ett yrke, varför inte sjökapten, för jag älskar att vara ute på havet. Annars är vi ute och reser. Och vi spenderar tid med vår familj. Första barnbarnet Line är två år nu. Det är fantastisk­t kul.

 ??  ?? Crister Fritzson moderniser­ade SJ och förde in bolaget i den digitala eran. Hade han inte blivit chef hade han kanske blivit sjökapten.
Crister Fritzson moderniser­ade SJ och förde in bolaget i den digitala eran. Hade han inte blivit chef hade han kanske blivit sjökapten.
 ?? Bild: Christine Olsson ??
Bild: Christine Olsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden