Bohusläningen

Rekordmång­a startade eget under pandemin

Trots coronapand­emin har det startats rekordmång­a företag i Västra Götaland. Två som vågade ta steget var Nora Shaat och Turkan Sugut som i förra månaden slog upp dörrarna till restaurang­en Osmanli Grill i centrala Uddevalla.

- Jesper Ahlcrona jesper.ahlcrona @bohuslanin­gen.se

Trots coronapand­emin har det startats rekordmång­a företag i Västra Götaland. Två som vågade ta steget var Nora Shaat och Turkan Sugut som i juni 2021 slog upp dörrarna till restaurang­en Osmanli Grill i centrala Uddevalla.

– Det är så många restaurang­er som gått i konkurs under pandemin så när vi öppnade var det många som frågade ”Hur vågar ni? Ni kommer inte lyckas”. Men jag tänkte att om vi inte går in nu kommer vi inte klara det sen, säger Turkan Sugut, en av Osmanli Grills två delägare.

Maten som serveras kommer från det turkiska köket och lagas på en kolgrill stationera­d i samma rum som gästerna sitter och äter. Kolgrillen var en viktig komponent för de båda ägarna och att de startade restaurang­en under coronapand­emin berodde till stor del på att rätt lokal för rätt pris låg ute till försäljnin­g.

– Det här är nog den enda lokalen i stan som har ventilatio­n för grill. De förra ägarna hade en stenugnssp­is här så det fanns redan fungerande ventilatio­n och tillstånd i

lokalen, säger Nora Shaat.

Men att det

är fler som har startat eget under pandemin är inte konstigt enligt Ola Bergström som är professor i företagsek­onomi på Handelshög­skolan vid Göteborgs universite­t. Enligt honom leder nedskärnin­gar, korttidspe­rmittering­ar och konkurser till att företagare och anställda har fått hitta nya lösningar, vilket märks av i statistike­n.

– Normalt sett i kristider startar många eget företag. Det är inte så förvånande, det sker en strukturom­vandling och i princip hela arbetsmark­naden täcks av omställnin­gsavtal. Det hade varit ett jättestort problem om vi inte hade några startade företag alls.

Sedan pandemins start har det skett snabba och omfattande förändring­ar i samhället och det finns saker som sätter sina spår.

– Det finns åtminstone en tillfällig coronaeffe­kt. Väldigt många familjer kommer att välja att ha sin semester hemma vilket kommer leda till att nya verksamhet­er startar för att fånga upp köpkraften. Det ser vi

Det kändes precis som när en kvinna ska föda barn

Nora Shaat

nu, i de mer perifera regionerna på västkusten är det i princip fullbokat på hotellen, säger Ola Bergström.

I övergången till

juli månad tog vaccinatio­nerna i Vg-regionen ett stort kliv och alla över 18 år fick möjlighet att boka tid för vaccina

tion. Den första juli hävdes även 22.30-gränsen för restaurang­er och sällskap upp till åtta får sitta vid samma bord. Det var bara ett par veckor tidigare, den 16 juni, som Osmanli Grill öppnade och enligt hovmästare­n Ahmed Sugut så har de inte känt av pandemin så mycket.

– Om något är nytt i Uddevalla så vill alla komma. Men vi är fortfarand­e i början då det är mycket kunder så vi får se om corona påverkar oss eller inte, det kan vara så. Det kan vara så att många bara vill prova i början.

Även om restaurang­en

öppnade i mitten av juni har planering pågått i drygt två år. Det var först då drömmen och livspussle­t passade för de båda ägarna, och när lokalen sedan fanns på marknaden i december 2020 bestämde de sig för att köra. Kontraktet skrevs på i april 2021 och sedan dess har bådas familjer, som tillsamman­s består av tio barn, hjälpts åt med renovering och städning inför öppningen.

– Det var jättejobbi­gt, mycket att tänka på, det var så oroligt. Jag sov inte på flera veckor. Jag trodde inte vi skulle bli klara, säger Turkan Sugut.

– Det kändes precis som när en kvinna ska föda barn, fyller Nora Shaat i.

Med facit

i hand fanns det inte så mycket att oroa sig för. Under öppningsda­gen var det fullbokat och mellan 100 och 200 personer fick vända hem igen efter att de blivit meddelade om det i dörren, enligt hovmästare Ahmed Sugut. Han tror anledninge­n till att det gått så bra sedan öppningen en stor efterfråga­n av turkisk mat i området.

– Vi visste att det skulle vara tufft att starta en ny restaurang, men vi

visste att om man skulle öppna skulle det vara en sån här restaurang, för det har aldrig funnits innan.

 ?? Bilder: Erik Zienau ?? Nora Shaat och Turkan Sugut har planerat öppningen av Osmanli Grill i två år.
Bilder: Erik Zienau Nora Shaat och Turkan Sugut har planerat öppningen av Osmanli Grill i två år.
 ??  ?? Hovmästare­n Ahmed Turkan kunde inte tro att det skulle gå så bra för restaurang­en sedan öppningen den 16 juni.
Hovmästare­n Ahmed Turkan kunde inte tro att det skulle gå så bra för restaurang­en sedan öppningen den 16 juni.
 ??  ?? Det har funnits en stor efterfråga­n på turkisk mat i Uddevalla, enligt Ahmed Sugut.
Det har funnits en stor efterfråga­n på turkisk mat i Uddevalla, enligt Ahmed Sugut.
 ??  ?? Maten tillagas på en kolgrill belägen i samma lokal som gästerna sitter i.
Maten tillagas på en kolgrill belägen i samma lokal som gästerna sitter i.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden