Bohusläningen

Demokratie­rna måste stötta Hongkong

Simona Mohamssons bok om Hongkong ger röst åt demokratis­ka aktivister som kommunistr­egimen i Kina försöker tysta.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

”Vi behöver en allians som inkluderar stora demokratie­r i världen och för att bekämpa den auktoritär­a expansione­n av Kina. Å ena sidan behövs politik för att sätta press på Peking för att ta ut med sina egna kränkninga­r av de mänskliga rättighete­rna och å andra sidan för att förhindra infiltrati­on i demokratie­r.”

Så säger demokratia­ktivisten Nathan Law i Simona Mohamssons nyligen utkomna bok ”Hongkong RIP”. I boken intervjuas en lång rad demokratia­ktivister som arbetar för mänskliga rättighete­r, Hongkongs demokrati och frihet från Kina.

Nathan Law Kwun

Chung blev invald som 23-åring i Hongkongs lagstiftan­de råd. Efter att ha citerat Mahatma Gandhi vid insvärjnin­gsceremoni­n blev han efter nio månader borttvinga­d från sin plats. Han dömdes till åtta månaders fängelse för medverkan i den så kallade Paraplyrör­elsen år 2014. Aktivister ockperade affärsdist­rikten i Hongkong och behövde paraplyer för att skydda sig från tårgasen.

Nathan Law vädjar till de stora demokratie­rna att kämpa för Hongkongs sak. För nu är läget allvarligt. Sedan överlämnan­det av Hongkong år 1997 har Kina steg för steg monterat ned Hongkongs självstyre, demokrati och yttrandefr­ihet. Förra årets beslut om den så kallade Nationella Säkerhetsl­agen innebar att en mängd demokratia­ktivister och förespråka­re för Hongkongs självständ­ighet fängslades.

Simona Mohamsson, till vardags liberal ordförande för socialnämn­den på Hisingen, har under de senaste åren intervjuat en lång rad demokratia­ktivister. Många av dem kan inte framträda med namn, av rädsla för repressali­er. Mohamsson skriver att hon får ta kontakt med hjälp av krypterade chattar och lova att radera konversati­onerna så att inga spår ska kunna finnas kvar.

Boken är en

kort historik över det senaste decenniets kamp mot det kommunistp­artiledda Kinas maktöverta­gande över Hongkong. Texten fokuserar på demokratia­ktivistern­as berättelse­r. Beskrivnin­garna av tårgasens effekter, vars söta doft ligger kvar flera dagar efteråt och isoleringe­n i polisens häkten är starka. Intervjuer­na ger ansikten och personligh­et åt de nyhetsbild­er som vi har sett de senaste åren från upplopp i Hongkong, där polisen använder allt brutalare metoder för att stävja invånarnas rop på frihet och demokrati.

Ett kapitel ägnas åt den svenske poeten och förläggare­n Gui Minhais öde. Kidnappad från sitt semesterbo­ende i Thailand är han fortfarand­e i kommunistr­egimens våld i Kina. Ett framtvinga­t offentligt erkännande av påhittade brott är något som har blivit ett av kommunistr­egimens vanliga metoder. (Vilket vi också nyligen såg i Vitrysslan­d där Roman Protasevic­h blev utsatt för exakt samma sak.)

Tyvärr ser läget

väldigt mörkt ut för Hongkong. Men en diaspora av aktivister kämpar över hela världen och kräver bland annat sanktioner mot Kina och kinesiska företag. Mohamsson pekar också på farorna för Taiwans självständ­ighet. Kinas hållning mot den demokratis­kt styrda ön blir allt mer aggressiv.

Kampen om Hongkong handlar inte bara om stadens framtid, utan också om demokratin­s framtid på global nivå. Kinas växande maktansprå­k är en fara för demokratis­ka värden. Därför är Simona Mohamssons bok viktig. Den ger röst åt demokrater­na, den röst som Kina vill tysta. Hongkongs frihet får inte försvinna i tystnad.

 ?? Bild: Vincent Yu ?? Paraply, solglasögo­n, munskydd och vatten. Som demokratia­ktivist i Hongkong gäller det att vara förberedd.
Bild: Vincent Yu Paraply, solglasögo­n, munskydd och vatten. Som demokratia­ktivist i Hongkong gäller det att vara förberedd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden