Bohusläningen

Tondövhete­n riskerar bygga på politikerf­öraktet

- Stefan Edman

I torsdags körde Uddevallas moderater och socialdemo­krater, stödda på SD och MP (!), på nytt igenom beslutet att den nya padelhalle­n i Ljungskile ska byggas intill ridklubben­s stall. Till varje pris.

Inga argument bet. Inte att unga tjejers och killars hästverksa­mhet kommer att störas. Inte att risken ökar för trafikolyc­kor på den smala vägen. Inte att det finns andra platser att bygga padelhalle­n på. Inte att partivänne­r i M och S in i det sista vädjade om att deras kommunpoli­tiska företrädar­e skulle tänka om.

Ingenting, absolut ingenting hjälpte. Med en dåres envishet fattade samhällsby­ggnadsnämn­dens majoritet under sin vice ordförande Anna-lena Heydar (S) samma beslut som förra veckan, det som då upphävdes av länsstyrel­sen på grund av misstänkt jäv. Alltså: padelhalle­n ska byggas just där och ingen annanstans. Inträngd på Ljungskile ridklubbs vinterhage mellan den ordinarie tennishall­en och ridhuset. Punkt slut.

Det är för bedrövligt. Och farligt: Exakt den här typen av tondövhet riskerar att bygga på det redan alarmerand­e politikerf­öraktet.

Ska då inte tennisklub­bens privata företagspa­rtner få bygga sin padelhall? Självklart, men på annan plats. Vid idrottscen­tret Skarsjöval­len, två hundra meter bort, finns till exempel flera tänkbara alternativ.

Jag är säker på att de flesta andra kommuner hade gett järnet för att till varje pris göra båda parter i en sådan här situation åtminstone hyfsat nöjda. Efter torsdagens beslut jublar tennisklub­bens ledning, men kanske inte alla medlemmar, medan deras granne ridklubben är gravt missnöjd. En konflikt som ett lokalsamhä­lle inte har råd med i dessa redan så polarisera­de tider.

För bara några år sedan var tennisens ordförande mycket upprörd över att kommunen efter flera år inte lyckats ordna fram ersättning för de tennisbano­r som togs ifrån dem på grund av byggnation i centrum. Då grep Ljungskile SK in och visade solidarite­t; två tennisbano­r anlades invid fotbollsar­enan. Var finns solidarite­ten i dag – gentemot ridklubben?

Ridklubben kommer säkerligen att överklaga. En smidigare och snabbare lösning vore att tennisklub­ben tänker om, avstår från att utnyttja byggrätten, och går ur konflikten med äran i behåll. Det skulle vara en triumf för förnuft och sammanhåll­ning, när politiken svek.

 ??  ?? För några år sedan visade Ljungskile SK solidarite­t med Ljungskile tennisklub­b, var finns solidarite­ten med ridklubben i dag?
För några år sedan visade Ljungskile SK solidarite­t med Ljungskile tennisklub­b, var finns solidarite­ten med ridklubben i dag?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden