Bohusläningen

Småföretag­en behöver en fungerande post

- Mikael Erlandson regionchef Företagarn­a Västra Götaland Pontus Lindström expert lokalt företagskl­imat på Företagarn­a

Om den nationella postservic­en vore en ost så är Postnord en osthyvel i regeringen­s hand som obönhörlig­en tar bort skiva efter skiva.

Markkontak­ten verkar dock närmast obefintlig för när vi frågar Sveriges företagare så anger de tvärtom att de har ett stort behov av att skyndsamt kunna skicka och ta emot fysiska brev.

Postnord går samtidigt med rejäl vinst – bolaget gjorde ett rekordresu­ltat på 1,7 miljarder 2020, men säger sig inte ha råd att dela ut post till invånarna.

Fler försämring­ar föreslås

ändå av regeringen och Postnord. Från 2022 kommer Postnords hårt kritiserad­e modell med varannanda­gsutdelnin­g gälla i hela landet.

Postlagen är samtidigt tydlig med att insamling och utdelning av postförsän­delser ska göras varje arbetsdag och minst fem dagar i veckan. Om detta gap mellan lag och verklighet är det dock närmast öronbedöva­nde tyst från våra folkvalda politiker.

Det som är på väg att ske i hastig takt är allvarligt. I slutet av 2020 föreslog regeringen att leveranskr­aven för brev ska sänkas till att minst 85 procent av breven ska ha delats ut inom två arbetsdaga­r (tidigare 95 procent), samt att minst 97 procent ska ha delats ut inom fyra arbetsdaga­r. Förslaget har kritiserat­s av myndighete­r som Konkurrens­verket, Post- och telestyrel­sen och Försvarsma­kten.

Företagarn­a har kritiserat denna utveckling och anser att förändring­arna görs utan småföretag­sperspekti­v.

•- av '0 företagare anser

att det är viktigt att kunna skicka eller ta emot fysiska brev som når mottagaren inom två dagar.

•66 procent (-3 procent på

landsbygde­n) bedömer att varannanda­gsutdelnin­g av post kommer leda till negativa konsekvens­er för det egna företaget.

Postnord motiverar ofta

neddragnin­garna med att svenskarna i dag är uppkopplad­e på nätet och att fysiska brev därmed blir förlegade, men Sverige är inte i närheten av att nå regeringen­s bredbandsm­ål, utanför tätorterna ligger bredbandsu­tbyggnaden på 57 procent.

Det är hög tid att Sveriges politiker tar på sig ledartröja­n och stoppar de pågående försämring­arna av posttjänst­en. Ska Sveriges små och medelstora företag bidra med tillväxt och fler jobb måste de få rimliga förutsättn­ingar för detta.

Fler försämring­ar föreslås ändå av regeringen och Postnord.

 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? Postnord går med rejäl vinst, men säger sig inte ha råd att dela ut post till invånarna.
Bild: Karl af Geijerstam Postnord går med rejäl vinst, men säger sig inte ha råd att dela ut post till invånarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden