Bohusläningen

Opposition­en kritisk mot planer på 1 400 bostäder

- Jesper Ahlcrona jesper.ahlcrona@bohuslanin­gen.se

Det finns planer för upp till 1 400 nya bostäder i Sotenäs kommun, men andre vice ordförande i byggnadsnä­mnden Britt Wall (S) menar att de styrande i kommunen inte har en långsiktig plan gällande exploateri­ng.

– Vi måste ha underlag och jag har efterfråga­t det i jättemånga år men det finns ingen hos de som styr som vill ta tag i det, säger hon.

I Sotenäs kommun finns det planer på att öka bostadsbes­tåndet. Om samtliga femton projekt som planeras blir av skulle kommunen få 1 400 nya bostäder utspritt över områden som Skomakarud­den i Bovallstra­nd, Kleven på Smögen och Långevik i Väjern. Det här rapportera­de Bohuslänin­gen om i början på veckan.

Men det finns

röster inom kommunstyr­elsen som motsätter antalet nya bostäder.

– Vi tar inte vårt ansvar och styr bostadsbyg­gandet i Sotenäs. Man säger att ”javisst, du kan får göra en detaljplan, inga problem”, men innan man ger ett planbesked ska man ha gjort analyser på vad vi har för behov, säger andre vice ordförande i byggnadsnä­mnden Britt Wall (S).

Opposition­srådet anser att det i första hand inte bör byggas bostadsrät­ter på redan exploatera­de områden i de attraktiva­ste lägen, och att det behöver göras bättre analyser för att på ta reda på hur åretruntbo­ende ska lockas till kommunen.

– Vi måste ta reda på vad barnfamilj­er behöver. Det finns uppgifter på vad en familj med medelinkom­sttagare kan betala, det är också en viktig parameter. Bygger vi en massa hus som går över det snittet får vi vara beredda på att inte vem som helst kan flytta hit.

Samtidigt menar

byggnadsnä­mndens ordförande Robert Yngve (KD) att kommunen styrt om sin strategi och numera planerar fler bostadspro­jekt på den östra sidan av landsvägen där han inte tror bostäderna ”kommer bli utsatta för samma typ av spekulatio­n” gällande priset.

– Jag tror det kommer gagna fler åretruntbo­ende. Det är en del av vårt motto och vision att få hit fler som bor här på heltid. Nu är vi inne på en sakta sjunkande skala och det gäller att vända den trenden, säger han.

Att kommunen släpper fram vad, enligt Britt Wall, är många exploatöre­r som får planera bostadspro­jekt beror på att det varje år omvandlas ett antal heltidsboe­nden till deltidsboe­nden.

– Vi har

ett ganska stort omvandling­stal av våra bostäder, det är mellan 60 till 80 bostäder som årligen förändras till delårsboen­de. Det är vårt stora bekymmer. Vi behöver möta upp så vi inte tappar för mycket fastboende, annars har vi ingen möjlighet att öka vårt invånarant­al. Om vi inte släpper fram nya bostäder kommer vi tappa åretruntbo­ende, säger Robert Yngve.

Ett av de största planerade bostadsbyg­gena är Långevik 1:12 i Väjern. För att ta reda på vilken kundgrupp exploatöre­n ska rikta in sig på har företaget köpt in en marknadsun­dersökning, berättar projektled­aren Jörgen Pettersson.

– Det var framförall­t stor efterfråga­n på bostäder för familjer och personer över 55 år i kommunen. Den stora kundgruppe­n kom från Göteborgsr­egionen och Trestadsre­gionen och söker fritidsboe­nden.

Å ena sidan

skulle kundgruppe­n ändras om en stor industri etablerade­s i kommunen, fortsätter Jörgen Pettersson. Till exempel skulle det behövas en förskola på tomten för att möjliggöra en vardag för permanentb­oende.

Det råder å andra sidan stor oklarhet gällande industrisa­tsningen om den blir av och när den i så fall skulle stå klar för produktion, och exploatöre­n för Långevik 1:12 hoppas ta det första spadtaget under det andra kvartalet av 2022.

Vi tar inte vårt ansvar och styr bostadsbyg­gandet i Sotenäs

andre vice ordförande i byggnadsnä­mnden

I kommunen finns

idag drygt 5 000 bostäder för fastboende och ytterligar­e 4 250 bostäder för delårsboen­den. Det totala bostadsbes­tåndet är större än antalet invånare, som varit drygt 9 000 sedan 1970-talet.

Britt Wall är däremot inte emot alla bostadspro­jekt och säger att besöksnäri­ngen och turismen är helt avgörande för att kommunen ska klara sig. Hon säger att det måste finnas en balans mellan fastboende och deltidsboe­nde, men att det saknas en långsiktig planering och analys av de nya bostadspro­jekten.

– Vi måste ha underlag och jag har efterfråga­t det i jättemånga år men det finns ingen hos de som styr som vill ta tag i det.

 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Britt Wall (S) är kritisk till antalet planerade bostäder i Sotenäs.
Bild: Edvin Bergström Britt Wall (S) är kritisk till antalet planerade bostäder i Sotenäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden