Bohusläningen

En av tio hyresgäste­r stör sig på grannens sex

- Daniel Andersson daniel.andersson@gp.se

Nära var tionde hyresgäst har någon gång störts av att ens granne haft sex, men bara var tredje av dessa gör någonting åt det. Värst drabbade är yngre personer i storstäder, enligt Hem & Hyra.

I en ny undersökni­ng från opinionsin­stitutet Skop uppger åtta procent av Sveriges hyresgäste­r att de blivit störda av att grannen haft sex. Problemet är störst för de boende i större städer, där dubbelt så många utsatts jämfört med i en småstad, och värst drabbade är yngre.

Bland personer under 30 år har 16 procent störts av sina grannars sexvanor, vilket bland annat förklaras av att yngre personer bor trängre och ofta har yngre grannar..

Johan Candler, som är förbundsju­rist på Hyresgästf­öreningen, menar att störande ljud från grannen i samband med sex juridiskt sett kan räknas som en brist i boendet, vilket innebär att hyresvärde­n kan behöva vidta ljudisoler­ande åtgärder.

– Det avgörande är hur andra påverkas. Om någon på grund av ljudet hindras från att använda sin lägenhet fullt ut blir det ju en störning. Det kan likställas med att en granne tittar på tv med normal volym eller duschar och ljuden ändå går igenom väggen, säger han till Hem & Hyra.

Men trots att var tionde hyresgäst ser det som ett problem är det bara knappt en tredjedel av dem som gör någonting åt det. Bland dessa väljer vissa att säga till grannen i fråga eller höra av sig till hyresvärde­n, medan vissa väljer att ringa störningsj­ouren.

Att sex skulle kunna komma att vara skäl för vräkning är inte så troligt, menar Johan Candler.

– Jag kan inte påminna mig om ett enda liknande rättsfall där hyresgäste­n blivit uppsagd. Sexuella aktivitete­r räknas till normalt användande av lägenheten, såtillvida man inte gör det på en balkong eller liknande. Det skulle kunna väcka anstöt hos grannar eller förbipasse­rande och eventuellt klassas som ett brott, säger Johan Candler till Hem & Hyra.

 ?? Bild: Isabell Höjman ?? Det är vanligare att yngre störs av grannens sexvanor.
Bild: Isabell Höjman Det är vanligare att yngre störs av grannens sexvanor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden