Bohusläningen

Marie Oskarsson: Så kan man semestra i vinlandet Sverige

-

Sällan har reslusten fått ligga i träda så som det senaste året. För oss vinintress­erade är resorna till vindistrik­t världen över en stor del av kärleken till vinets värld. Men även om man inte vill resa utanför landets gränser kan man botanisera bland vingårdar. Dags för en sommar i vinlandet Sverige!

Vi är förstås många som längtar tillbaka till en öppnare värld, när vi kan resa utan corona-oro för att uppleva nya saker. Men även om man inte vill slänga sig iväg till flygplatse­n så snart vaccinspru­tan stuckits i överarmen, utan hellre satsar på en sommar till med ”hemester”, kan man resa i vinets värld. Sverige är visserlige­n ett relativt ungt vinland, med en kort historia på drygt 20 år, men här finns både passionera­de vinmakare, vackra vingårdar och spännande upplevelse­r som väntar.

Mycket har hänt

sedan pionjärer som Lauri Pappinen på Gutevin planterade sina första vinstockar på Gotland av ren experiment­lusta 1997 och Murre Sofrakis grundade Vingården Klagshamns år 2000. På den tiden var det ett fåtal entusiaste­r som vågade sig på att satsa på vin, trots att Sverige ligger långt norr om vad som ansetts vara möjligt för vinodling.

Eftersom gårdsförsä­ljningen inte är tillåtet i Sverige, är de svenska vinproduce­nternas bästa chans att sälja sina viner att själva starta en restaurang och/ eller hotellverk­samhet där de kan servera de egna vinerna.

I dag är de långt ifrån ensamma. Enligt nystartade Sveriges Branschorg­anisation för Oenologi & Vitikultur odlas det vin på omkring 100 hektar idag i Sverige och på Föreningen Svenskt Vins hemsida hittar man enkelt de flesta av de svenska vingårdarn­a på en karta. Många av dem ligger semesterfi­rarvackert nära havet i Skåne, Halland, Blekinge, Öland eller på Gotland och flera har satsat på att kunna ta emot vinintress­erade gäster. Eftersom gårdsförsä­ljningen inte är tillåtet i Sverige, är de svenska vinproduce­nternas bästa chans att sälja sina viner att själva starta en restaurang och/eller hotellverk­samhet där de kan servera de egna vinerna. Och det finns ju inget bättre sätt att prova och förstå ett vin, än att dricka det där det faktiskt odlats och producerat­s!

Och för den

som är sugen på en tur till Skåne i sommar och samtidigt vill kombinera med en vinuppleve­lse, kan det vara värt en resa till Österlen i slutet av juli. Då organisera­r Skepparps Vingård Festivalen Svenska viner, där man verkligen kan botanisera i svensk vinprodukt­ion.

För den som vill semestra i storstan finns också möjlighet att dyka ner i svenskprod­ucerat vin. I Gamlestan i Göteborg finns vineriet/restaurang­en Wine Mechanics, som gör vin på druvor som köps in från vinodlare ute i Europa. I Solna utanför Stockholm kan man få en italiensk vingårdsup­plevelse på The Winery Hotel, där man gör vin på druvor från Terreno i Toscana. Och på Spritmuseu­m på Djurgården pågår påpassligt nog utställnin­gen Dryckeslan­det Sverige, där en del handlar om vinlandet Sverige. Så även om man håller sig innanför landets gränser finns det många, många möjlighete­r att göra en vinresa för nya upplevelse­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden