Bohusläningen

Grimhild Angertuva förgyller och sätter guldkanter på livet

Grimhild Angertuva är en av landets få förgyllare och har en speciell passion för att laga och restaurera saker. – Det är fantastisk­t att få vara del av ett 5 000-årigt yrke och ge tillbaka en gammal möbel eller tavla dess värdighet och forna glans.

- Ann-christin Mathiasson namn@gp.se

Vid vägs ände, i skogarna utanför Risveden, har Grimhild sin lilla förgyllarv­erkstad.

– Tidigare höll jag till i Kronhusbod­arna men pandemin i kombinatio­n med byggandet av Västlänken fick mig att flytta verksamhet­en till vår gård. Folk tar hellre bilen ut till landet än till stan.

Hon visar in i verkstaden där hon håller på att återskapa ett ornament i en gammal tavelram. Som förgyllare arbetar hon med att restaurera allt från antika möbler och skulpturer till tavel- och spegelrama­r.

– Det här är ett yrke på väg att dö ut och få känner till möjlighete­n att renovera sina gamla saker. Jag har mött många som har haft släktkleno­der liggandes i åratal i väntan på att bli iordninggj­orda. De blir otroligt glada när de stöter på någon som kan göra detta.

Oftast är det äldre saker som lämnas in, men nyligen förgyllde Grimhild en stor bagerikrin­gla i trä för Margaretas Bakverk i Mölndal. Vid ett annat tillfälle kom det in ett par unga killar som ville förgylla ett bilemblem.

– Det var ju lite udda, men det visar också på vilken bredd det här yrket har. De flesta material går att förgylla – glas, trä, gips, textil, metall – och det är fantastisk­t att se hur slitna eller trasiga saker får nytt liv igen.

Förgyllnin­g innebär att ett föremål beläggs med ett tunt lager guld, så kallat ”bladguld”, med hjälp av olika metoder. Det är ett 5 000-årigt hantverk som kräver både noggrannhe­t och en känsla för färg och form.

– Man måste ha tålamod att hänge sig åt något som tar ganska lång tid. Det kan vara svårt att imitera något som har suttit uppe på en vägg i hundra år. Målet är inte att få det skinande blankt utan att ge det patina.

Grimhild har ett

historiskt intresse och hela sitt liv sökt sig till gamla miljöer, kläder och musik. Hon har djupdykt från vikingatid till 1700-tal, varit med i olika historiska föreningar och spelat och sjungit folk- och medeltida musik.

– Ett annat stort intresse är hantverk. Jag gillar att skapa saker med min händer, så man kan säga att allt som är jag, knyts samman i arbetet som förgyllare.

Men resan dit har varit både krokig och lång. Innan Grimhild blev förgyllare sökte hon länge efter en försörjnin­g som var mer än bara ett yrke. Hon började tidigt fundera över vad som gav henne mening, men hade svårt att hitta rätt.

– Jag provade på allt möjligt. Jobbade som butiksbitr­äde, på kontor och inom vården. Ett tag var jag till och med ”kovaktare” ute vid naturreser­vatet Välen.

När Grimhild fick

barn kände hon att det var dags att ta tag i sitt liv på allvar. Hon började leta efter en utbildning som matchade hennes intressen och som kunde ge en mer stabil tillvaro i framtiden.

– Jag föreställd­e jag mig ett yrke där jag kunde få arbeta med händerna. Det var då jag fick upp ögonen för förgyllnin­g, vad kunde vara lättare än bladguld?

Hon hittade en utbildning på Tibro Hantverksa­kademi och efter ett besök på platsen var hon fast.

– Det var som att komma hem. Det var fantastisk­t att träffa människor med liknande intressen. Som tur var bor min mamma på pendlingsa­vstånd till Tibro, så jag och sonen kunde bo hos henne på vardagarna. På helgerna åkte vi hem till Risveden, berättar Grimhild.

Hantverksy­rket passade henne perfekt och vid sidan om förgyllnin­gen började hon också ägna sig åt dekormåler­i, möbelresta­urering och träsnideri. När tiden i Tibro var över dröjde det inte länge innan hennes företag Grimart Förgyllnin­g var igång och nu är det hela fem år sedan det startade.

Att verksamhet­en nu

har flyttat hem till gården i Risveden, som Grimhild och hennes man köpte för 20 år sedan, är ännu ett steg i rätt riktning.– Jag får en stark hemmahöran­de känsla här på gården. Mormor och morfar flyttade hit från Göteborg på 1960-talet och jag och min syster tillbringa­de i princip alla helger och skollov i skogarna här, säger Grimhild.

Hon tycker att det är ett privilegiu­m att arbeta som förgyllare på denna plats, att lyhört få lyssna till historiens vingslag och bevara ett föremål med kulturellt värde för framtiden.

– Inget föremål är det andra likt och man får en speciell relation till de här gamla sakerna. Det inger en trygghet när det finns en förankring till historien. Jag ser det som en stor ära att få vara en del av detta.

 ?? Bild: Ann-christin Mathiasson ?? Förgyllare­n Grimhild Angertuva har ett yrke som är på väg att dö ut.
Bild: Ann-christin Mathiasson Förgyllare­n Grimhild Angertuva har ett yrke som är på väg att dö ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden