Bohusläningen

Svenska Os-kritiken: Borde ställts in

- Ola Palmström/tt

Med fem dagar kvar till invigninge­n av OS i Tokyo har coronafall­en redan börjat ticka in. Nu riktar simlandsla­gets läkare Johan Wallberg skarp kritik mot att sommarspel­en arrangeras.

– Man skulle ha ställt in OS i god tid, säger han till Expressen.

Tio nya fall av covid-19 med koppling till OS bekräftade­s av arrangörer­na under söndagsmor­gonen, varav tre i Os-byn. Men Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) har hela tiden framhållit att man är kapabla att arrangera ett ”tryggt och säkert” evenemang.

Simlandsla­gets läkare Johan

Wallberg anser att de redan pandemifra­mskjutna spelen borde ställts in.

– Jag tycker att moder jord ger ganska starka signaler om att vi ska lugna ner oss. Personlige­n tycker jag absolut att man skulle ha ställt in OS i god tid. Men pengarna ska in, säger han till Expressen.

Wallberg har själv varit drabbad av viruset och säger att han inte är orolig för egen del.

– Men med de här nya deltavaria­nterna tycker jag att man ska ha stor respekt och göra allt man kan för att förhindra en spridning.

OS i Tokyo omgärdas av strikta säkerhetså­tgärder för att försöka undvika ökad smittsprid­ning. Bland annat har arrangörer­na beslutat att tävlingarn­a ska avgöras helt utan åskådare – något som förtar mycket av Os-upplevelse­n, menar Wallberg.

– För mig är en del av idrotten gemenskape­n, publik och hela festen runtomkrin­g är egentligen det som gör tävlingarn­a spännande och roliga, annars blir det egentligen bara en rangordnin­g av resultat och det är ju lagom underhålla­nde i längden.

 ?? Bild: Johan Jeppsson ?? Johan Wallberg anser att OS borde ställts in.
Bild: Johan Jeppsson Johan Wallberg anser att OS borde ställts in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden