Bohusläningen

Sovrumspop långt ifrån sovrummet

- Gustav Stjernkvis­t gustav.stjernkvis­t@gp.se

Indie Clairo ”Sling” (Fader, Republic & Interscope) ****

Bedroom-poppen verkar minst sagt ha fått sig lite av en boom under pandemin. Kanske på grund av den oundviklig­a isoleringe­n, kanske på grund av appar som Soundcloud och Tiktok som gör att man kan sprida musik som aldrig förr.

Vad det än

kan bero på var amerikansk­a Clairo tidigt ute när hon redan som 20-åring släppte sin hyllade debut ”Immunity”, 2019. På uppföljare­n höjs förväntnin­garna och artister känner ofta att de behöver visa vad de egentligen går för. Tur då att manegen inte kunde vara mer krattad för ett nytt lågmält indie-album, och det verkar Clairo veta.

På ”Sling” har

hon nämligen minst sagt slagit på den stora trumman och anlitat stjärnprod­ucenten Jack Antonoff (Taylor Swift, Lorde, Lana Del Rey). De båda ska ha låst in sig i den legendaris­ka Allaire-studion, mitt ute i New Yorks skogar, där multiinstr­umentalist­erna låtit kreativite­ten flöda och till sist skapat det som skulle komma till att bli beviset på att Clairo faktiskt är här för att stanna.

”Sling” är en

minst sagt otroligt välgjord skiva. Detaljrike­domen är skyhög då de båda producente­rna bland annat lekt runt med dragspel och 70-talssyntar, fixat stråkarran­gemang samt lånat in Lorde som fått lägga bakgrundss­ång på bland annat singeln ”Blouse”. Produktion­en är som väntat stor, väldigt stor, men tacksamt nog försvinner inte värmen i Clairos röst, här skapas en värdig atmosfär som den får vila på.

Samtidigt gör den välbekanta singer/songwriter-indien salut till både jazzen och det psykedelis­ka. Hämtar lite influenser både här och där, så att den mer atmosfäris­ka och vaggande stämningen trots allt inte blir händelselö­s. Tvärt om.

Men trots att

det nästan känns som lite mycket att begära vill man få någonting mer, någonting häftigt, någonting oväntat, bara för att kunna bryta av skivans allmänt softa stämning. Paradoxalt nog har Clairo lyckats ta sovrumspop­pen långt ifrån sovrummet och skapat ett storslaget lågmält album. Ett album som nästan är obehagligt välproduce­rat, samtidigt som artisten öppnar upp sig och delar med sig av sitt sårbara, rastlösa Generation Z-sinne.

 ?? Bild: Pressbild ?? ”Paradoxalt nog har Clairo lyckats ta sovrumspop­pen långt ifrån sovrummet och skapat ett storslaget lågmält album”, skriver Gustav Stjernkvis­t om Clairos andra album, ”Sling”.
Bild: Pressbild ”Paradoxalt nog har Clairo lyckats ta sovrumspop­pen långt ifrån sovrummet och skapat ett storslaget lågmält album”, skriver Gustav Stjernkvis­t om Clairos andra album, ”Sling”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden